USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Нестача ліків та ненормований робочий день: як працюють медики у волинському селі

4 Червня 2022 23:31
Умови праці в сільського медика завжди були непростими: ненормований робочий день, відсутність усіх медикаментів та засобів, а ще постійні нічні виклики. А після хвилі так званої медичної реформи чимало медпрацівників на селі залишились, як то кажуть, за бортом. Адже ФАПи у селах, де мало населення, почали закривати. У селі Ратнів переконані: медик має бути, бо ж ситуації бувають різними, інколи вчасно надана перша медична допомога рятує життя. Тож свій ФАП від закриття вони вберегли.

Про медицину на селі – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Софія Смаль – місцевий доктор Хаус. За плечима у неї 46 років медичного стажу. Саме вона надає першу невідкладну допомогу мешканцям села Ратнів до приїзду швидкої, яка, як розповідають місцеві, сюди доїжджає за 10-15 хвилин. Софія Смаль переконана, хоча до них і приїздить сімейний лікар з сусіднього населеного пункту, одна медик на селі повинен бути, бо ситуації бувають різні.

«Є сімейний лікар, але я вважаю, що на селі фельдшери треба. Адже біда може трапитися в суботу-неділю, ввечері – це є життя. Простий приклад: бджола вкусила і в людини шок, вона добігла до мене вже зі спазмами, задихається, а вдома всі ліки завжди є. Так живемо зі своїми людьми», – каже фельдшер села Ратнів Софія Смаль.
Інколи по допомогу люди приходить навіть до неї додому: «В мене ніколи двері в хаті не закриті: ні вдень, ні вночі. Є різні ситуації, мої рідні вже звикли до цього».

Приймає пацієнтів пані Софія і в приміщенні ФАПу, чи то пак Ратнівського пункту здоров’я, який входить до складу медичного центру села Боратин. Тут працює ще й стоматолог. Саме це приміщення Софія Смаль разом з іншими однодумцями вберегла від закриття у зв’язку з так званою медреформою. Ратнівчани кажуть: добре, що є ФАП, але погано, що немає аптечних пунктів, а їздити по таблетки до Луцька – невигідно.

«Хотіли закрити, треба було б далеко їхати. Добре, що в когось машина. Але якщо щось трапилося, то швидкі доїжджають сюди уже за 15-20 хвилин. Ось тут відкрити ФАП, але що зробиш, як не дають медикаментів. Фельдшер подивиться, але все одно треба їхати десь по ліки», – каже місцева жителька Валентина.

І хоча приміщення ФАПу не закрили, але персонал скоротили. Тож нині фельдшерка лишилась одна, і змушена зі своєї пенсії платити ще одній жінці, аби та підтримувала чистоту в приміщенні. Такої медреформи медик з майже півстолітнім стажем не розуміє.

«Реформу проводила людина, яка виросла в Америці, вона не пристосована до нашого життя, до наших реалій. В Європі кожна людина має автомобіль, на якому поїде до лікаря, поїде в аптеку. А в нас люди мають низький рівень доходу, особливо пенсіонери. Навіть на ту маршрутку, щоб поїхати купити ліки, треба гривень 50. Тій бабусі це затратно», – каже медик.

Фельдшер додає: медреформа має бути пристосована до реалій життя простих людей. Тоді вона буде дієвою. А поки ж що Софія Смаль поспішає на виклик. Каже: зволікати в цьому питанні ніяк не можна, адже вчасно надана перша медична допомога – це чиєсь врятоване життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus