USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Неналежний догляд? Стаціонар на Волині, де доглядають за пенсіонерами, перевіряє поліція

26 Квітня 2023 10:37
Поліція перевіряє інформацію щодо неналежного догляду за людьми старшого віку у відділенні стаціонарного догляду для постійного проживання Терцентру соцобслуговування, що в селищі Благодатне Нововолинської міської громади.

Про це розповів Суспільному керівник місцевого відділку поліції Олег Бончик.

Що сталося в Благодатному: версія рідних

Перевірку проводять через розголос ситуації, що сталася із пенсіонеркою в стаціонарі.

Її онука Тетяна Кондратюк написала заяву в поліцію про неналежний догляд, несвоєчасне надання медичної допомоги та розтрату грошей бабусі. Як розповіла Тетяна, від знайомих вона дізналася, що бабусю привезли в лікарню і є підозра на перелом ноги.

«У бабусі деменція, постійно втікала, за нею потрібен був догляд 24/7. Ці чотири місяці я була постійно на зв’язку з директором, на що він казав мені, що можу не їхати, усе нормально, бабуся освоюється, їй тут подобається», – говорить жінка.
Певний час Тетяна Кондратюк перебувала за кордоном. Аби дізнатися, що сталося, жінка без попередження приїхала до терцентру. Каже: у відділення, де мешкає бабуся, її спершу пропускати не хотіли.
«Я приїхала за 2,5 тисячі км і мене не пропустять до бабусі?! Пів години чекала і пропустили. Тут побачила повний жах: бруд, бабуся моя сидить, але ж перелом шийки бедра, як може сидіти?! Боса, без колгот, без штанів, в памперсі, брудна кофта, не обстрижені нігті...» – пригадує волинянка.

Як додає, її бабуся зараз перебуває у відділенні міської лікарні.
Керівник медзакладу Олег Шипелик сказав, що не коментує стан жінки. Поспілкуватися з бабусею журналістам також не вдалося – відділення закритого типу.

Чи є недбалість у догляді: позиція терцентру та стаціонару

«Скарг щодо недогляду людей, які постійно проживають у відділенні стаціонарного догляду в селищі Благодатне, раніше не було», – розповіла керівниця терцентру Валентина Журавська. З її слів, відділення розраховане на 40 місць.
«На даний час у нас проживає 53 особи, з них – 36 лежачих мешканців відділення. Персоналу 19 людей. Були певні робочі моменти, які в робочому питанні вирішувалися», – каже директорка.
Лікар стаціонару Юрій Козко зазначив, що після того, як бабуся впала, її оглянули та виставили діагноз для подальшого лікування.

«У неї я допитався, що вона впала два дні тому. Оглянув її, виставив діагноз. Через два дні хвора сама зняла гіпсову пов’язку. Ми наклали деротаційний чобіток, щоб вона так не змогла зняти», – додав медик.
Завідувач відділення стаціонарного догляду в Благодатному Володимир Остапусь зараз у відпустці. Ситуацію прокоментував телефоном.

«Позиція дуже проста: внучці немає чим займатися і вона знайшла у нашому закладі місце, де б їй можна було проявити свої вміння та знання», – сказав керівник стаціонару.

У стаціонарному відділенні – перевірки

Як розповів Нововолинський міський голова Борис Карпус, ситуація набула розголосу, зараз триває внутрішня перевірка.

«Якщо з боку працівників була допущена халатність, і некоректні, непрофесійно надані послуги, то керівник повинен понести відповідальність аж до звільнення. Якщо підтвердиться той факт, що людина самостійно може наносити собі тілесні ушкодження, то це не питання до цього закладу, а до спеціалізованих медичних закладів», – зазначив посадовець.
Керівник відділення поліції Нововолинська Олег Бончик додав, що у поліції з’ясують всі обставини ситуації, що склалася.

«Надали відповідні запити, отримаємо відповіді й тоді будемо давати правову оцінку щодо закладу, щодо утримання і, можливо, щодо факту наявності чи відсутності факту привласнення грошових коштів», – додав правоохоронець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
5 Показати IP 26 Квітня 2023 15:40
Як за бабусею може бути догляд 24/7,як того вимагає внучка,якщо на 53 стареньких 19 людей персоналу? Це треба приватний пансіонат знайти і оплачувати роботу 3 медсестер,які по 8 годин чергувати будуть. Або забирати бабцю із собою і самій доглядати 24/7. І не зовсім зрозуміло про те,що бабця була без колгот і штанів,лише в одній брудній кофті - на фото ж у штанах,шкарпетках,капцях,куртці,хустині.
4 Показати IP 27 Квітня 2023 15:45
Як видно на фото, не всі ж є важкохворими чи лежачими, навіть лежачі не завжди потребують щохвилинного догляду. Потрібно просто більше милосердя та добросовісного відношення до своїх обов'язків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus