USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Неможливе можливе: альпіністи вперше в історії підкорили вершину-вбивцю

19 Січня 2021 07:40
Команда з десяти непальських альпіністів 16 січня вперше в історії підкорила гірську вершину Чоґорі (або К2) взимку. Це друга найвища вершина планети. Донині вона лишалася неприступною в цю пору року.

Висота найпівнічнішого восьмитисячника у світі – 8611 метрів, пише BBC Україна. Гора вважається найнебезпечнішою у світі. Пік лише на 200 метрів нижчий від Евересту й знаходиться у гірській системі Каракорум на пакистано-китайському кордоні.

"Неможливе можливе", – написав у Instagram Німсдай Пурджа, один із альпіністів, яким вдалося підкорити вершину.
"Ми пишаємося тим, що стали частиною історії людства та показали, що співпраця, командна робота та позитивний настрій можуть подолати всі можливі обмеження", – додав непалець.

Протягом останніх кількох тижнів десятки альпіністів змагалися за підкорення К2. Проте вдалося це лише непальцям, які досягли вершини гори в суботу, 16 січня, о 17:00 за місцевим часом. Проте історичний успіх був затьмарений смертю іспанського альпініста Серджі Мінготе.

До слова, досвідчений іспанець раніше підкорив сім восьмитисячників, зокрема й Еверест. Він намагався піднятися на K2 без кисневого балону, але страшенно знесилився й змушений був припинити експедицію. Під час спуску в базовий табір він зірвався й згодом помер.
Загалом у світі є 14 восьмитисячників (вершин, вищих 8 км над рівнем моря). K2 вважається одним із найважчих піків для сходження й найскладнішим з усіх взимку.

K2 називають також "дикою горою". Таке їм'я їй дав американський альпініст Джордж Белл після експедиції 1953 року.

"Це дика гора гора, вона намагаєтся вбити тебе", – наголошував він.

Та експедиція так і не змогла зійти на вершину через раптовий шторм. Один з альпіністів загинув, попри всі старання команди його врятувати.

Перша спроба піднятися на K2 взимку була у 1987-1988 роках й завершилася невдачею.

Цікаво також, що до цього часу в зимову пору ніхто не міг піднятися вище за відмітку в 7650 метрів.
Новина про успіх непальської команди викликала особливе захоплення у альпіністському середовищі Непалу.

Непальські гіди, зазвичай етнічні шерпи (народність у східному Непалі), вважаються основою альпіністської галузі Гімалаїв і регулярно допомагають іноземним альпіністам у експедиціях. При цьому самі вони часто залишаються у тіні.

Читати ще: Гора Еверест «підросла» майже на метр

"Десятиріччями непальці допомагали іноземцям сходити на вершини Гімалаїв, але не отримували визнання, на яке заслуговували", – нарікав один з найвідоміших шерпів Камі Ріта у розмові з AFP.

"Чудово, що сьогодні на K2 непальці увійшли в історію та показали нашу хоробрість та силу", – додав Камі Ріта. Сам він підіймався на Еверест рекордні 24 рази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 19 Січня 2021 14:25
і поперлися ми здуру та й на тую верхотуру

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus