USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Нематеріальна культурна спадщина: яких традицій та обрядів дотримувалися на Волині під час збирання чорниць

2 Липня 2024 21:34
Традиції та обряди під час збирання чорниць у Камінь-Каширському районі належать до нематеріальної культурної спадщини Волині.

Як розповіла Суспільному директорка Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради Алла Глущук, на Волині залишилося небагато жінок, які знають обрядові пісні й дотримуються традицій збирання чорниць, або, як ще кажуть місцеві, – черніки, ягод чи сосгод.

Зі слів директорки Центру культури та дозвілля, є всього кілька «ягідних» пісень, що їх виконували господині. Кожен похід у ліс також супроводжувався словесними заклинаннями й примовками.
«Починаючи брати ягоди, молилися, просили Божої помочі й захисту від усякої нечисті – вужів, гадюк. Переважно перед збиранням ягід просто промовляли «Поможи, Боже!», «Господи, поможи мені сгод набрати» або проказували молитву «Отче наш», – додає Алла Глущук.
Читати ще: Погода вплинула на врожай: як на Волині збирають чорницю

По чорниці жінки ходили групами. З допомогою традиційних пісень перегукувалися між собою. У ягідних піснях, які збереглися до сьогодні, збиральниці співали про життя, побут людей, кохання і жіночу долю.
Як додає Алла Глущук, зараз найбільше традиція побутує у селі Підріччя, де піснеспіви зберігають жінки-старожили. Також обрядів дотримуються у сусідніх селах Краснилівка, Раків Ліс і Видерта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus