USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Небесна «Акула» – навідник «Хаймарсів»: вітчизняна розробка, яка наближає нашу перемогу

Сьогодні 13:17
Нещодавно 3-тя окрема штурмова бригада отримала від луцької громади два безпілотні літальні комплекси SHARK. Ця розробка така популярна серед військових, що підрозділам доводиться місяцями чекати, поки виробник закриє запит.

У чому ж особливість «Акули», а саме так перекладається з англійської назва комплексу, розповідають Волинські Новини.

Розробка безпілотного літального апарата (БпЛА) SHARK UAV розпочала одразу в лютому 2022 року компанія «Укрспецсистемс». З перших днів повномасштабного вторгнення постала потреба у сучасних системах розвідки, максимально захищених від ворожих комплексів радіоелектронного перехоплення. І вже в листопаді 2022 року стартувало серійне виробництво цих апаратів, повністю готових для проникнення на контрольовану ворогом територію.
Відповідно до класифікації, «Шарк» – військовий БпЛА, головне призначення якого – ведення тактичної повітряної розвідки та коригування вогневих ударів по наземних цілях. Вартість комплексу в максимальній комплектації становить близько 320 тисяч доларів. Сюди входять два-три БпЛА, станція управління, авто з командним пунктом і додаткове обладнання. Відповідно, один «Шарк» вартує орієнтовно 100 тисяч доларів.
Основні характеристики апарата: довжина – 1,6 м, висота – 0,3 м, споряджена маса – 10 кг, практична стеля – 3000 м, довжина маршруту – до 300 км, максимальна швидкість – 130 км/год. Стартує аппарат з катапульти, а його посадка відбувається за допомогою парашута.
На окрему увагу заслуговує оптико-електронна система USG-231/ USG-231-T – очі «Акули», яка включає в себе два змінні поворотні модулі.

Це камери денного або нічного бачення з високою роздільною здатністю, облаштовані системою гіроскопічної та цифрової стабілізації. Апарат транслює дані у реальному часі зашифрованим каналом. Відео також зберігається у вбудованій пам’яті. Ключові характеристики оптико-електронної системи: 30-кратне оптичне збільшення, функція автоматичного відстеження рухомих об’єктів – трекінг, автоматичне фокусування, захист від впливу погодних умов, виявлення теплових об’єктів на відстані до 5 км, розрізнення людей, тварин, транспортних засобів за їхнім тепловим випромінюванням.
Для камер розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке підтримує рухому онлайн-карту, джойстики/контролери, створення об’єктів на карті, функцію доповненої реальності, інструменти звітності (модуль Aerowatcher), геоінформацію, системи ідентифікації та аналізу цілі.

Читати ще: Битви смертоносних роїв, або «Грім» і «Бобер» проти «Герані»

Фактично, конкурентів серед розвідувальних апаратів «Акула» не має. Єдина схожа система – комплекс Leleka LR.
Фахівці відзначають, що за схожих параметрів у «Шарка» кращі льотні характеристики і камера. З огляду на те, що ворожа техніка зазвичай добре замаскована, якісна картинка все ж стає визначальною перевагою. Таким чином, «Акула» демонструє високу ефективність як навідник для ударів високоточними ракетами.
Робота над вдосконаленням безпілотника триває постійно. Інженери узагальнюють реальний досвід застосування апаратів у бойових умовах, доопрацьовують конструкцію. Зокрема помітні зміни у геометрії крил, наявності/відсутності певних деталей на фюзеляжі тощо. Зросла й дальність зв’язку – тепер вона сягає 80 км (раніше – 60 км), встановлено потужнішу батарею, яка забезпечує час перебування апарата в повітрі до чотирьох годин.
Враховуючи побажання військових, у квітні 2023 року «Укрспецсистемс» представила MINI SHARK.

Заявлено, що це один із найменших і найлегших безпілотників з фіксованим крилом. Створений для оперативних розвідувальних місій, комплекс вміщується у двох рюкзаках. Для зльоту апарата не потрібна катапульта – його розгортають за п’ять хвилин і запускають з рук. Основні характеристики: тривалість польоту до двох годин, зашифрований зв'язок на відстані до 35 км, робоча висота 1000 м, максимальна швидкість польоту 120 км/год.
Важливо, що камера мініакули фактично не поступається старшій моделі. За ваги лише 300 грамів у ній наявні режими стабілізації, трекінгу, антитуману та інфрачервоний фільтр.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus