USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Не стане зими: пояснили, чим загрожує Україні зміна клімату

28 Грудня 2021 07:40
В Україні в межах глобального потепління, як в інших країнах, може змінитися клімат. Вітчизняні кліматологи вже розробили кілька сценаріїв розвитку подій – всі вони передбачають підвищення середньорічної температури.

Про найстрашніший для України сценарій розповіла Апострофу учасниця Міжурядової групи експертів зі зміни клімату Світлана Краковська.

За її словами, цей сценарій настане, якщо не дослухатися до думки науковців і продовжити використовувати викопні джерела енергії.

«За цим сценарієм в Україні в певні сезони температура може підвищитися й на 4-6 градусів. Це дійсно катастрофа, і це ми говоримо про середні оцінки. У цьому дослідженні у нас не було можливості оцінити екстремальні погодні явища, бо це потребує інших методик і багато інших ресурсів», – каже кліматолог.

Краковська додала, що зміна клімату проявляється саме в цих екстремальних погодних явищах, які українці відчувають на собі. У майбутньому це може призвести до того, що в Україні взагалі не буде зими.

«Це не виключає періодів морозів, але в середньому, скажімо так, температура буде вище нуля й не буде снігового покриву. Далі йде каскад наслідків: не буде снігового покриву – буде менше вологовмісту в ґрунті, і менше буде живлення річок. Водні ресурси будуть страждати й будуть зміни в екосистемах – не будуть вимерзати шкідники. Тобто далі йде цілий каскад впливів і ризиків», – резюмувала Краковська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 28 Грудня 2021 11:37
Якраз як переповнена маршрутка і десяток автомобілів будуть зупинятися, щоб ОДИН пішохід перейшов дорогу, то зими точно вже не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus