USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

Не стадіоном єдиним: у Ківерцях – скандал через китайські трактори, які за 10 млн купила міськрада

17 Липня 2023 22:10
Волинська поліція розслідує справу про закупівлю Ківерцівською міською радою китайських тракторів Lovol 504Nac з навісним обладнанням. Техніка обійшлася у 10,3 мільйона гривень і призначена для місцевих комунальників. Проте правоохоронці підозрюють, що громада не отримала усіх тракторів.

Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду про огляд гаражних та інших господарських приміщень Ківерцівського міського виробничого управління житлово-комунального господарства, пише Сила правди.

Прямий договір зі столичним підприємством «Елсідо Юніон» про закупівлю техніки Ківерцівська міськрада уклала 24 березня цього року після того, як на першу процедуру відкритих торгів не з’явилося жодного учасника. За умовами угоди разом із шістьма тракторами підприємство мало поставити громаді навісне обладнання, а саме – причепи, лопати-відвали, фронтальні навантажувачі, плуги двокорпусні та культиватори.

Правоохоронці ж запідозрили, що техніка надійшла не в повному обсязі та відкрили кримінальне провадження за статтею 191 Кримінального кодексу про розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем.
Усю техніку від «Елсідо Юніон» Ківерцівська громада повинна була отримати ще 15 квітня цього року. Дозвіл суду на огляд приміщень міського виробничого управління житлово-комунального господарства датований 2 травня, а проєкт рішення міськради про передачу цього та іншого майна комунальникам – червнем 2023 року, і з’явився на сайті нещодавно.

У поліції виданню повідомили, що наразі тривають експертизи. А Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук телефоном на прохання прокоментувати ситуацію відповів: «У нас є офіційний сайт, звертайтеся на сайт».

Проте, схоже, що правоохоронцям потрібно звернути увагу не лише на наявність придбаної техніки, але й на її ціни. Згідно з договором, один комплект трактора з обладнанням обійшовся Ківерцівській громаді в 1,716 мільйона гривень.

Але нові такі ж сільськогосподарські машини на сайтах з продажу техніки пропонують за цінами до 700 тисяч гривень. Отже слідує, що обладнання до кожного трактора Ківерці купили за понад мільйон гривень.
Водночас в інтернет-магазинах комплект обладнання до трактора потягне приблизно на 500-600 тисяч гривень. Лопата-відвал для такої техніки в них вартує до 50 тисяч гривень, фронтальний навантажувач – близько 120 тисяч гривень, плуг двокорпусний – до 50 тисяч гривень, а культиватор – близько 100-150 тисяч гривень. Причіп потягне на 100-200 тисяч гривень. Через відсутність точних назв та характеристик обладнання, що входить у комплекти з тракторами, неможливо підрахувати їхню точну ринкову вартість.

До слова, комунальники на Київщині торік придбали такий же трактор, щоправда, без навісного обладнання, за 761 тисячу гривень. А в той же день, що й у Ківерцях, аналогічний трактор також без навісного обладнання придбала НАК «Украгролізинг» за 707 тисяч гривень.

Що ж до продавця ківерцівських тракторів, то серед видів діяльності столичної фірми «Елсідо Юніон», яка зареєстрована три роки тому, є 60 пунктів: від сільського господарства до торгівлі продуктами, інформаційних послуг і реклами. Керівник і фактичний власник – киянин Євген Соколко.

Зазначається, що на час підготовки матеріалу фірма брала участь лише у двох державних закупівлях через «Prozorro». В обох випадках замовником була Ківерцівська міська рада. Закупівлі відбулися навесні 2023-го. Перша стосувалася тих самих тракторів, а друга – двох вживаних бензовозів Renault Premium для потреб ЗСУ. Цікаво, що вони обійшлися громаді у точнісінько таку ж суму, як шість тракторів з навісним обладнанням – 10,3 мільйона гривень.
Ні в оголошенні про закупівлю, ні в договорі немає технічних характеристик бензовозів. Проте на сайтах з продажу такої техніки машини пропонують за цінами від 40 до 63 тисяч доларів, що в перерахунку на національну валюту становить від 1,5 до 2,5 мільйона гривень. Натомість Ківерці купили бензовози вартістю у понад 5 мільйонів гривень за одиницю.

Зауважимо, раніше міськрада у Ківерцях оголосила тендер на будівництво стадіону з біговими доріжками за 150 мільйонів гривень. Проте після розголосу торги скасували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
вася Показати IP 17 Липня 2023 22:57
навіщо плуги?! цей підар вважає себе царем
Депутат Показати IP 17 Липня 2023 22:58
Ми в опозиції до Ковальчука, в тендерному комітеті тільки свої люди, нас не залучають, навіть не інформують коли засідання і які питання розглядаються. Усі новини взнаємо тільки через ЗМІ. Спеціаліст яка веде тендери, має окремий кабінет, куди попасти навіть нам неможливо, а отримати інформацію взагалі неможливо. Заступники немають окремих кабінетів, а в неї в робочий час обіди, кава і вирішення питань з головою. На роботу їздить на мерседесі або вольсфагені, які купила за зарплату.Стадіон, парк, трактора, бензовози, ділянки у військовому містечку, доріжка на озері, генератори..... і інше, не весь перелік закупівель по схемах
вася Показати IP 17 Липня 2023 23:04
скільки можна терпіти того тростянецького бичка!?
Анонім Показати IP 17 Липня 2023 23:20
За тяжку корупцію у великих об'ємах під час військового стану - треба довічне ув'язнення. Де закони? Куди уряд дивиться?
Хз Показати IP 18 Липня 2023 00:04
Важливо знати таблицю ділення
Ківерчанин Показати IP 18 Липня 2023 10:04
А де депутати? Чому немає коментарів, чому мовчите? Чи ми обирали вас щоб ви крали разом? Геть усіх з міської Ради !!!!
Маннергейм Показати IP 18 Липня 2023 21:09
Хто мені пояснить шо за люди живуть в Киверцях , то у них приватний морг, то у них труять сурогатом, то у них братська могила на подвірї, то сусід з сусідом подвіря поділити не може , то стадіон ато ТРАКТОРИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus