USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Не «просто літо»: вчені попереджають про смертоносні хвилі спеки у 2024 році

12 Липня 2024 22:09
Не минуло й місяця з початку літа 2024 року, а переважна більшість населення США вже зіткнулася з екстремальною спекою. У Долині Смерті температура повітря сягнула небезпечних +53,9°, а Лас-Вегас побив свій історичний рекорд спеки, +48,9°.

Екстремальна спека вражає країни по всій планеті, пише The Conversation.

За даними кліматичної служби Європейського союзу Copernicus, кожен з останніх 13 місяців був найспекотнішим за всю історію спостережень. Середня температура за попередні 12 місяців також була щонайменше на півтора градуса вищою, ніж середня доіндустріальна температура 1850-1900 років.

Як повідомляється, спека на початку літа є частиною тенденції до потепління. Вона ставить під загрозу життя людей по всьому світу.

Спека стає глобальною проблемою

У 2024 році в низці країн Північної та Південної Америки, Африки, Європи та Азії встановилася рекордна спека. У Мексиці та Центральній Америці кілька тижнів стійкої спеки в поєднанні з тривалою посухою призвели до гострої нестачі води і десятків смертей.

Читати ще: Аномальна спека: у США запровадили додаткові заходи для захисту населення

Екстремальна спека обернулася трагедією в Саудівській Аравії: понад 1000 людей загинули під час паломництва до Мекки. 17 червня у Великій мечеті в Мецці +51,8°.

Лікарні в Пакистані були переповнені через кілька тижнів сильної спеки, часті вимкнення електрики і брак води. У сусідній Індії у квітні та травні протягом кількох днів стояла температура близько +48,9°, від якої постраждали мільйони людей.

У Греції температура перевищувала +37,8°, внаслідок чого загинули кілька туристів. Рекордні температури фіксують і в Японії.

Це не «просто літо», кажуть учені

Хоча хвилі спеки є природною частиною клімату, їхня суворість і масштаби 2024 року – це не «просто літо».

На піку останнього льодовикового періоду, близько 20 000 років тому, коли північний схід США перебував під шаром льоду, середньосвітова температура була лише на 6 градусів нижчою, ніж зараз. Тому не дивно, що потепління на 1,2 градуса вже стрімко змінює клімат.

Читати ще: Небезпечна для здоров'я спека посилюється в Європі, – вчені

Хоча це літо, найімовірніше, буде одним із найспекотніших за всю історію спостережень, важливо розуміти, що воно може стати й одним із найхолодніших у майбутньому.

Для груп населення, які особливо вразливі до спеки, включно з маленькими дітьми, літніми людьми та працівниками, які перебувають на відкритому повітрі, ризик ще вищий.

Екстремальна спека може вплинути і на економіку. Вона може пошкодити залізничні колії та призвести до провисання проводів. Вона також може перевантажити електросистеми і призвести до відключення електрики саме тоді, коли люди найбільше потребують охолодження.

2024 рік може стати найспекотнішим у світі

Минулий червень став найспекотнішим червнем в історії, а 2024 рік може стати найспекотнішим у світі за всю історію спостережень.

Читати ще: У країнах Європи фіксують температурні рекорди на тлі аномальної спеки

Учені кажуть, що з імовірністю 95% 2024 рік обійде 2023-й і стане найтеплішим роком від початку реєстрації глобальної температури в середині 1800-х років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 12 Липня 2024 22:36
То все за гріхи наші !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus