USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Не міг підніматися сходами, не слухалися руки: в Луцьку лікують хлопчика з Ковельщини, у якого діагностували аутоімунну недугу

Сьогодні 14:41
13-річний Давид із села Чевель Ковельського району майже рік лікується у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні. У нього діагностували рідкісне аутоімунне захворювання – ювенільний дерматоміозит, а отже, його імунітет атакує його ж власні м’язи. Ця хвороба вражає дітей до 16 років.

Про це повідомили у Волинському обласному медоб’єднанні захисту материнства і дитинства.

Мама Давида Наталія Володимирівна пригадує: недуга сина розпочалася із того, що впродовж року він не ріс і не набирав вагу. Сімейна лікарка проблеми не запідозрила. Далі з’явився висип навколо очей і почав проявлятися новий симптом – слабкість у м’язах.
«Одного разу відправила Давида у магазин велосипедом, але він не доїхав, бо впав – не мав сили. Далі почав стрімко слабнути: не міг присісти, підняти руки, залізти у ванну, а коли сидів, підпирався руками. Щоб піднятися сходами у школі, мусив триматися обома руками за перила. Допомагали йому одягнути наплічник, сам не міг цього зробити», – розповідає мама.
Читати ще: Заразилася лептоспірозом, купаючись у водоймі: 14-річна волинянка два тижні була на межі життя та смерті

У Ковелі лікарка звернула увагу на специфічний висип навколо очей у формі метелика і скерувала Давида до кардіоревматолога.

«Лікування Давида триває майже рік – з вересня 2023-го. Він пройшов складний шлях, але з весни 2024 року ми спостерігаємо стабільне поліпшення його стану», – каже лікарка хлопця, дитяча ревматологиня Ірина Гурін.
Нині Давид радо ділиться своїми здобутками: щодня проходить 20 тисяч кроків, дисципліновано приймає призначені препарати. А головне – повернувся до активного життя: грає у футбол, носить воду, збирає картоплю, присідає та вже 10 разів може відтиснутися від підлоги!

Дитяча ревматологиня Ірина Гурін наголошує, на які симптоми слід звертати увагу батькам:

- набряк суглобів;

- нетипова кульгавість;

- гарячка, що рецидивує;

- м’язовий біль або м’язова слабкість, наприклад, дитина не може виконувати звичні для неї фізичні навантаження;

- незрозумілий висип на шкірі, в тому числі навколо очей;

- кропив’янка, що рецидивує, яка не піддається лікуванню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus