USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Не лише магазини: хто заробляє на забороні безплатних поліетиленових пакетів в Україні

28 Грудня 2021 23:38
Екосумки та інші альтернативні заміни пластиковим пакетам стали найпопулярнішими товарами в Україні у 2021 році. Експерти пов'язують це із законом про заборону безплатного розповсюдження пластикових пакетів.

Активний інтерес до екосумок суспільство виявляло ще влітку цього року, однак у листопаді цікавість знову підігрілася на тлі розголосу деяких пунктів законопроєкту, пише Obozrevatel.

«Попит на екологічні заміни пластику, як-то екосумки, тканинні мішечки, авоськи, почав збільшуватися ще з листопада 2021 року. Відтоді продаж цих речей зріс на 178%», – розповіли аналітики майданчика авторських товарів Crafta.ua.

В Україні офіційно встановили ціни на пластикові пакети

В Україні встановили мінімальні ціни на пластикові пакети, які заборонили роздавати безплатно в магазинах, аптеках, кафе, ресторанах та інших закладах сфери послуг. З 1 лютого 2022 року найпростіший пакет завтовшки понад 50 мікрометрів має коштувати не дешевше за 2 грн. При цьому видавати такі торбини безплатно не можна вже з 10 грудня 2021 року.

Рішення про мінімальні ціни із запізненням ухвалив Кабмін. Бізнес раніше вже вимагав від уряду уточнень щодо заборони, що набула чинності в грудні. Заборона передбачена Законом «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який у Верховній Раді ухвалили ще 1 червня.

Згідно з рішенням Кабміну, найнижчі ціни на пакети мають бути такими:

2 грн – для пакетів без ручок та бокових складок;

2,50 грн – для пакетів без ручок, але з боковими складками або з ручками, але без бокових складок;

3 грн – для пакетів з ручками та боковими складками.

Йдеться про пакети зі стінками завтовшки 50 мкм. Уточнюється, що вони призначені для пакування та транспортування товарів. Більш тонкі звичайні та оксорозкладні пластикові пакети (завтовшки до 50 мкм) повністю заборонять з 10 березня 2022 року.

Супермаркети та інші магазини через майже двотижневу відсутність рішення Кабміну почали встановлювати ціни на пакети на власний розсуд. Утім ці ціни значно нижчі за урядові – більш ніж 12 коп. платити поки що не доводиться.

А слідом за обмеженням використання пластикових пакетів уже найближчим часом можуть запровадити заборону на пластиковий одноразовий посуд. Його не можна буде не лише виробляти, а й ввозити на територію України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Урд Показати IP 29 Грудня 2021 01:07
Що, звикли що вам зручно? Тоді ми йдемо до вас!
Ось вам подарунок Показати IP 29 Грудня 2021 09:33
Кабмин разрешил штрафовать украинцев за причинение вреда природо-заповедному фонду страны. Один гриб оценили в 75 гривен источник: сайт правительства

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus