USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.30 10.55

НБУ випустив п’ятигривневу монету з унікальним дизайном, присвячену медикам

Сьогодні 12:34
НБУ ввів в обіг нову пам'ятну монету номіналом 5 грн. Вона входить у серію «Безсмертна моя Україно» та присвячена праці медичних працівників України.

Про це повідомили в Нацанку, передає Obozrevatel.

Монету виготовлено з нейзильберу (сплав міді, нікелю та цинку), її діаметр – 3,5 см, вага – 16,5 г, тираж – до 50 тис. штук.

«Кадри сучасної України – це лікар, який щойно робив операцію чотиримісячному малюку, а після удару російської ракети у закривавленому одязі розбирає завали. Важливо, щоб такі історії українців – неймовірних та сильних – звучали та залишалися в пам’яті. Вони не шукають слави, але як ніхто заслуговують на визнання. Саме їм ми присвячуємо нову пам’ятну монету», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: Нацбанк випустив памʼятну монету до Дня волонтерів

На аверсі (лицьовому боці) монети зображено стилізовану смужку бинта, на якій проступила кров у формі абрису території України. В НБУ зазначають, що візерунок символізує «рану, що не заживає, в серці кожного українця».

Також угорі на дзеркальному фоні викарбувано напис «Україна», праворуч від нього розташований малий Державний Герб. Під бинтом унизу праворуч – номінал монети та рік карбування, зліва – логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі (зворотному боці) змодельовано смужки бинта, що перетинаються.

«Вони немов ізолюють рану, накриту рукою медика, який зцілює і вгамовує біль. Це символізує самовідданість і професіоналізм медичних працівників, які борються за життя людей у найскладніших обставинах», – заявили в НБУ.

Продаж монети стартує 30 липня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Крім того, продаватимуть її в банках-дистриб'юторах: Укргазбанк, Таскомбанк, ПриватБанк, Ощадбанк, ПУМБ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus