USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

НБУ встановлює ліміт на перекази з картки на картку

Сьогодні 18:25
З 1 жовтня 2024 року Національний банк України на шість місяців встановлює ліміт у 150 тисяч гривень для переказів з картки на картку (P2P, C2С).

Про це пише пресслужба НБУ, передає Бабель.

Ліміт діятиме на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Однак ліміти не стосуються рахунків волонтерів, які відповідають визначеним постановою критеріям, і тих, чиї щомісячні доходи підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Також ліміти не діють на переказ грошей між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, і на перекази юридичних осіб. Операції за реквізитами IBAN – без обмежень.

Читати ще: НБУ обмежить перекази за картками: назвали терміни

У НБУ наводять статистику, що 98% банківських клієнтів щомісяця роблять перекази, які не перевищують 150 тисяч гривень, тому цей ліміт не має вплинути на їхню фізичну активність.

Чому хочуть ввести обмеження

У такий спосіб НБУ хоче боротися з дропами. Дропи – це люди, які за гроші передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування іншим. Їхні рахунки використовують як транзитні для переказу та відмивання незаконних коштів. Аналіз Нацбанку показує, що через картки дропів може проходити приблизно 200 мільярдів гривень на рік.

З осені 2023 року НБУ фіксує аномальне зростання обсягів P2P-переказів у системі, а також зростання кількості карток, з яких роблять такі перекази, і середніх сум переказу в окремих банків-емітентів.

Читати ще: Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень. Що змінилося

Протягом періоду дії лімітів НБУ напрацьовуватиме також інші рішення, як розв’язати проблему дропів і відмовитися від запроваджених лімітів.

НБУ розраховує, що ухвалять законопроєкт № 11043, який збільшує суму штрафів стосовно порушників платіжного законодавства і забезпечує умови для оперативного обміну даними з кіберполіцією.

Читати ще: Нацбанк прогнозує підвищення тарифів для населення на газ і опалення

Також Нацбанк прагне, щоб запровадили правові норми, які дозволять притягувати до відповідальності організаторів і свідомих учасників схем з дропами та створити реєстр, де будуть дані для банків під час встановлення ділових відносин та обслуговування клієнтів, картки яких задіювали для схем.

Національний банк України розраховує на розширення регуляторних повноважень НБУ для впливу й обмежень для гравців ринку, що не борються з наявними та новими схемами, і на посилення вимог до банків та небанківських установ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus