USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Назад до СРСР? Як у Росії зменшується асортимент в магазинах

6 Червня 2022 00:52
Навесні в Росії на тлі зниження імпорту почав скорочуватися асортимент товарів у магазинах, випливає зі звіту дослідницької компанії NielsenIQ.

Раніше це вже передбачали економісти. З непродовольчих товарів найсильніше скоротився асортимент пральних порошків, засобів особистої гігієни та засобів для миття посуду. З продовольчих – консервованих грибів, олії та йогуртів, повідомляє ВВС.

За підрахунками Nielsen, з 21 березня до 1 травня асортимент побутової хімії та засобів догляду скоротився на 22,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Найсильніше – на 32,7% – знизився асортимент пральних порошків, засобів особистої гігієни (31,8%) та засобів для миття посуду (31,2%).

Асортимент шампунів скоротився більш ніж на чверть (25,5%), зубної пасти – на 23,8%, туалетного паперу – на 13,9%.

Аналітики зазначають, що скорочення асортименту показали загалом 155 різних категорій товарів – і продовольчих, і непродовольчих.

Лише 12 категорій товарів у березні-квітні цього року розширили асортимент. До них увійшли, зокрема, енергетики, алкогольні коктейлі та джин.

З продовольчих товарів найсильніше знизився асортимент консервованих грибів (на 22%), олії (19,1%) та йогуртів (14,9%).

Скорочення асортименту спостерігається у всіх продажах офлайн, але найсильніше воно помітне у гіпермаркетах, зазначають аналітики.

Обмежений вибір

Зниження асортименту товарів на російському ринку відбувається на тлі падіння імпорту. Після російського вторгнення в Україну багато західних компаній оголосили про вихід з Росії і призупинили операції на російському ринку.

Таке обмеження вибору товарів раніше пророкували й економісти. Вони казали, що дефіцит товарів навряд чи можливий, але може скоротитися споживчий вибір.

«Там, де раніше було десять позицій, буде дві. Там, де були варіанти, варіантів не буде», – прогнозував генеральний директор INFOline Іван Федяков.

На його думку, товарного дефіциту на російському ринку чекати не варто, але «колишній рівень комфорту стане недосяжним для споживачів».

З ним погоджувався і співрозмовник ВВС на ринку продуктового рітейлу. За його прогнозом, дефіциту на рівні товарних категорій у Росії не буде, але він станеться на рівні брендів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus