USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Найвища гора світу виросла на 50 метрів: що відбувається з Еверестом і як це пояснюють вчені

1 Жовтня 2024 23:38
Еверест зі своїми 8 849 метрами є найвищою горою на Землі. Цікаво, що найбільший гігант нашої планети, який розташований в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу, продовжує рости.

Вчені нарешті розгадали аномалію підйому Евересту, який вже підріс на 50 метрів. Причина у злитті двох сусідніх річкових систем, пише IflScience, інформує Obozrevatel.

За словами науковців, Гімалаї продовжують свій підйом, який бере початок від їх народження приблизно 50 мільйонів років тому, коли Індійський субконтинент зіткнувся з Євразією.

Проте гора Еверест, також відома як Джомолунгма по-тибетськи або Сагарматха по-непальськи, на 238 метрів вища від сусідньої гори й цей розрив продовжує з роками збільшуватись. Вчені вважають, що знають причину, і вона пов’язана з монументальним злиттям двох сусідніх річкових систем.

«Гора Еверест – чудова гора міфів і легенд, і вона все ще росте. Наше дослідження показує, що, оскільки сусідня річкова система врізається глибше, втрата матеріалу призводить до того, що гора піднімається далі вгору», – сказав автор дослідження Адам Сміт.

За словами науковців, Еверест набрав приблизно 15-50 метрів у висоту через зміну в регіональній річковій системі. Це сталось коли річка Косі злилася з річкою Арун приблизно 89 000 років тому, підрахували дослідники. Це означає, що швидкість підйому Джомолунгми становить приблизно 0,2-0,5 міліметра на рік.

Вчені пояснили, що геологічний процес, що відбувається, називається ізостатичним відскоком. Це пов’язано з підняттям масивів суші на земній корі, коли вага поверхні зменшується. Тобто скільки річки з часом змінили русло, то це призвело до прискореної ерозії, яка винесла величезну кількість каміння та ґрунту, зменшивши вагу регіону біля Евересту.

Читати ще: Найвищий табір Евересту заполонили до 50 тонн сміття: на очищення знадобляться роки

Дослідники підрахували, що ізостатичний відскок становить близько 10% річної швидкості підйому Евересту.

Цей геологічний процес не є унікальним для Гімалаїв. «Класичним прикладом є Скандинавія, де земля все ще піднімається у відповідь на танення товстих крижаних покривів, які покривали регіон під час останнього льодовикового періоду», – сказав один із керівників дослідження, науковець Джин-Ген Дай з Китайського університету геонаук у Пекіні.

Співавтор дослідження Адам Сміт, докторант Лондонського університетського коледжу з наук про Землю додав, що вимірювання GPS показують продовження підйому Евересту та решти Гімалаїв.

Це підняття випереджає безперервну поверхневу ерозію, спричинену такими факторами, як вітер, дощ і течія річки. Оскільки ця ерозія продовжується, швидкість підняття Евересту від ізостатичного відскоку може збільшитися, сказав Сміт.

Сусідні вершини, включаючи Лхоцзе, четверту гору за висотою у світі, і Макалу, п’яту за висотою, також отримують поштовх від того самого процесу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus