USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Найнебезпечніший у світі птах перебуває під загрозою зникнення

9 Червня 2024 00:17
Завдяки своїм гострим, як бритва, кігтям, неоново-блакитній шиї та коричневому шолому південні казуари виглядають вражаюче. Проте ці знамениті сварливі птахи стають все рідкіснішими і перебувають під загрозою зникнення.

Про це пише Т4.

Південні казуари вважаються найнебезпечнішими птахами у світі, принаймні для людини. Однак якщо не підходити до них близько, ці птахи, які не вміють літати, зазвичай не становлять загрози. Але якщо наблизитися занадто близько, спровокований казуар може стати небезпечним – один з них навіть убив людину у 2019 році.

Як і часто буває, люди є для них більшою загрозою, ніж навпаки. В Австралії казуари стикаються з втратою та фрагментацією свого середовища існування, нападів собак і основної причини смерті дорослих казуарів – зіткнення з транспортними засобами.

Читати ще: Вимирання видів: п'ята частина диких тварин і рослин можуть зникнути вже в цьому столітті

Через це в дикій природі залишилося лише близько 4000 дорослих казуарів, і їхня чисельність продовжує зменшуватися. Австралійський уряд включив їх до списку видів, що перебувають під загрозою зникнення, поряд із ще 143 новими видами, доданими до звіту «2023 загорнутий».

Втрата будь-якого виду може мати значний вплив на його екосистему, але в тропічних лісах, де живуть казуари, це особливо відчутно. Казуари є головними садівниками, які сприяють збереженню біорізноманіття – вони єдині, хто може споживати і розповсюджувати насіння понад 70 видів дерев. А все тому, що насіння цих дерев занадто велике для інших тварин.

«Вони проходять кілька кілометрів, роблять великий кал, і з нього виходить насіння без м’якоті», – розповів Джекс Бергерсен з команди відновлення казуарів в інтерв’ю для ABC News.

«Ви не помітите цього впливу на розсіювання насіння протягом одного життя, але через кілька сотень років відсутність цих дерев з великими плодами стане очевидною».

Щоб забезпечити майбутнє тропічних лісів, австралійський уряд створив оновлений національний план відновлення казуарів, співпрацюючи з корінними народами та природоохоронними організаціями.

Рекомендації плану включають викуп земель для створення коридорів для дикої природи, ефективні дорожні знаки для попередження водіїв про середовище проживання казуарів та підвищення рівня освіти власників собак щодо запобігання нападам.

Існують сумніви щодо успішності цього плану. «На все це потрібні гроші. Вони не можуть викупити землю, яку ніхто не хоче продати», – сказав Бергерсен.

Проте є надія, що це стане кроком у правильному напрямку для збереження цього, здавалося б, сварливого та лякаючого, але важливого виду – тільки не наближайтеся до них занадто близько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 18 Червня 2024 11:57
То може ще якихось 25$ млн з бюджету України виділити на їх захист, на пінгвінів знайшли а чим ці гірші..???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus