USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Найкорисніший мед – із лісових пасік, – волинські бджолярі

24 Червня 2019 21:33
Микола Лобко 22 роки трудиться на одній із лісових пасік у Замлинні Любомльського району. Помічником пасічника почав працювати відразу після школи. Бджолярської справи пана Миколу навчили дід і батько. Нині свій досвід він передає синові, пише газета Волинські Новини.

«На території Замлинівського лісництва, площа якого 6 тисяч 700 гектарів, є три пасіки, де стоїть 124 вулики, – розповідає директор ДП «Любомльське лісове господарство» Володимир Туревич. – Умови Замлинівського лісництва сприятливі для бджільництва, тут багато медоносних рослин, посеред лісу протікає річка. Перший «майовий мед» йде з різнотрав’я, він не зацукровується, має корисні властивості. Сезон медозбору триває до середини серпня».

Вулики встановлені у заповідних зонах. Зокрема у ботанічній пам’ятці «Ділянка дубового лісу» неймовірне розмаїття трав, медоносних лікарських рослин, ароматних квітучих дерев і кущів. Своїми принадами та вигодами території для пасік вирізняються і в заказниках Замлинщина та Мосирський, що в урочищі Мурава. Тож про особливу цінність та унікальність лісового меду годі й говорити. Цілющі властивості не тільки в тому, що нектар бджілки-трудівниці збирають з різноманітних лісових рослин, а й у тому, що ростуть вони далеко від забруднених доріг, у чистоті та гармонії. Торік на цих пасіках зібрали 700 кілограмів меду, за сприятливих погодних умов урожай був понад тонну, зазначає Володимир Туревич. Мед реалізовують місцевому населенню, закладам громадського харчування лісогосподарських підприємств.

Микола Лобко багато років працює разом із Сергієм Бородчуком. Досвідчені пасічники цілорічно доглядають за бджілками. В обов’язки чоловіків входить підгодівля, профілактика хвороб, слідкування за роями та вуликами. За сумлінну працю комахи-трудівниці віддячують цілющим медом і бджолопродуктами.

«Протягом весни вставляємо рамки, щоб збільшити гніздо. Наприкінці травня – на початку червня слідкуємо, щоб бджолосім’ї не роїлися, міняємо матки зі старих на молоді. У серпні обробляємо вулики проти кліща. Рамки треба теж у порядку тримати – витопити, почистити, натягнути нові дроти... Старі темні рамки витоплюємо на віск та міняємо на нові, бо зі старих уже менше бджіл виходить. А з серпня, навпаки, скорочуємо гніздо, готуємо сім’ю до зимівлі. Якщо влітку треба 20-30 рамок, то зимують бджоли 7-10 рамками», – розповідає Микола Лобко.

Нам здається, що узимку ці комахи сплять. Але і в холодну пору за ними треба пильнувати. У листопаді – ретельно утеплити вулики спеціальними матрацами, оббити клейонкою. Взимку у бджоляному будиночку треба створити максимально затишні умови, адже в лютому починають виходити перші молоді бджоли. Тому, коли на вулиці 10 градусів морозу, в клубі бджіл має бути 36 градусів тепла – температура людського організму.

«До укусів бджіл ми вже звикли, – усміхається Микола Лобко, – але про захист дбаємо щодня».

На запитання, як бути хорошим пасічником, Микола Миколайович відповідає: «На початку треба мати бажання, а потім – досвід, без спеціальних знань і навичок не обійтися. А ще треба любити цю роботу, треба від неї отримувати задоволення. Працюючи біля бджіл, я не втомлююся, а відпочиваю».

Дуже важливо, що до Божих комах треба іти чистим, без різких запахів, адже бджоли не терплять неприємних ароматів, алкоголю та злих агресивних людей. Тому їх не варто боятись, адже користь для людини вони приносять величезну, навіть своїм укусом. А щоб порозумітися з бджілками, Микола щоранку іде до вуликів із молитвою.

Оксана Куцик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Навуходоносор Показати IP 24 Липня 2019 15:55
Самый полезный мед - не фальсификат!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus