USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.60 10.73

Найбільшому у світі організму загрожує зникнення

28 Вересня 2022 06:09
Еколог з Університету штату Юта попереджає, що одна з найбільших живих істот у світі – пандо, колонія генетично ідентичних дерев з однією-єдиною кореневою системою, вперше за свою довгу історію ризикує розпастися на окремі частини.

Про це пише Кореспондент з посиланням на New Atlas.

Зазначається, що кожне дерево у колонії площею 100 акрів (40,5 га) є клоном іншого, а це означає, що вони, водчевидь, мають одну-єдину гігантську підземну кореневу систему.

Клональні групи цих видів дерев не є рідкісним явищем, але величезні розміри і вік пандо роблять його одним з найунікальніших організмів на планеті. У той час, як його окремі дерева (так звані стовбури) зазвичай живуть лише близько 100 років, вік загальної кореневої системи пандо оцінюється у приблизно 10 000 років.

Тепер пандо під загрозою, бо втручання людини і життєдіяльність тварин загрожують його здатності виробляти нові стебла.

Зокрема, дослідження у 2018 році показало, що огородження певних ділянок може бути ефективним способом зберегти здатність пандо до регенерації. Але є припущення, що одного огородження може бути недостатньо для порятунку пандо, бо масивна коренева система демонструє ознаки розпаду на три дрібніші природні об’єкти.

За словами вчених, головна проблема, з якою стикається пандо, – це олені і велика рогата худоба, які поїдають нові стебла, перш ніж вони можуть дозріти. Ця проблема спочатку виникла через те, що люди за останнє століття скоротили популяції хижаків вовків і ведмедів у цьому районі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus