USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Найбільше переживає молодь: як на Волині дбають про ментальне здоров’я

Сьогодні 15:51
Упродовж року на Волині провадили реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Крім просвітництва, в області розвивали психологічну підтримку у медичному напрямі, на рівні освіти і соціального захисту, територіальних громадах.

Про це інформують у Волинській ОВА.

«Основне наше задання – психологічне просвітництво. Щоб волиняни не лякалися понять ментального та психічного здоров’я. Щоб люди знали, що вони мають право на психосоціальний супровід на безоплатній основі. Щоб знали, де ці центри розташовані та куди вони можуть звернутися», – відзначає регіональна координаторка програми «Ти як?», радниця голови Волинської ОДА з питань ментального здоров’я Наталія Коструба.

Результати анкетування майже 4000 мешканців області:

22% опитаних волинян мають досвід переживання потенційно травматичних подій під час війни;

27,2% переживали стан паніки, коли ніщо не могло їх заспокоїти;

33,1% мають почуття байдужості до речей, які зазвичай подобалися, відчувають апатію;

30,9% відзначають почуття зневіри та постійні думки про сенс майбутнього.

Аналіз за віком продемонстрував, що найбільш притаманні ці стани для молоді. Тож на Волині активно проводять заходи з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки для школярів та студентів:

протягом 2023-2024 років на Волині у закладах загальної середньої освіти проведено 4872 групові заходи з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки;

для студентів – більше 70 просвітницьких заходів щодо ментального здоров'я та протидії стресу та професійному вигоранню, охоплення – понад 1000 осіб;

для науково-педагогічних працівників та працівників освітньої сфери – більше 30 тренінгів та зустрічей.

Читати ще: Ментальне здоров'я: як на Волині сімейні лікарі надають пацієнтам психологічні консультації

«Важливо долати стереотипи людей щодо ментального здоров’я. Звернення до лікаря із безсонням, тривалим стресом, депресивними настроями – така ж турбота про своє здоров’я, як і під час застуди, перелому чи запалення», – наголошує Наталія Коструба.

На Волині курс mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), спрямований на залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів до надання відповідної допомоги, пройшли 629 сімейних лікарів медичних закладів області (97%).

Крім того, у 29 комунальних закладах охорони здоров’я надають послугу в рамках договору з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» (80,6%). За цим пакетом вже надано 19871 послугу за 2024 рік.

Читати ще: Центр життєстійкості: у п’яти громадах Волині створять безбар’єрні простори

Розпочали роботу у сфері соціального захисту два Центри життєстійкості – у Луцьку та в Нововолинську. До слова, за період роботи центру життєстійкості у місті Нововолинськ по допомогу звернулося понад 2 тисячі людей (955 індивідуальних консультацій та 1273 групові заняття). Понад третина з них – для членів сімей військовослужбовців та для самих військових. Ще третина – для внутрішньо переміщених осіб.

Читати ще: Центр життєстійкості у Луцьку вже надав допомогу понад 200 особам

Пройшли візію Міністерства соціальної політики і готуються до відкриття ще 5 центрів життєстійкості у Володимирській, Турійській, Литовезькій, Поромівській та Зимнівській громадах.

Відзначимо, що шість пілотних громад Волинської області також вже працюють над впровадженням сервісу з ментального здоров’я відповідно до потреб та можливостей кожної з громад: Нововолинська, Володимир-Волинська, Підгайцівська, Любешівська, Ківерцівська та Ковельська ТГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus