USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

Найбільше пацієнтів – з мінно-вибуховими й осколковими пораненнями: як лікують бійців у лікарні на Волині

29 Травня 2024 08:59
З початку повномасштабної війни в Нововолинській центральній міській лікарні пролікували та реабілітували від отриманих травм та поранень майже 1800 військовослужбовців.

Про це Суспільному розповіла лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Ірина Смолюк. З її слів, у Нововолинську міську лікарню військові поступають з госпіталів або переводяться з травматологічного чи неврологічного відділень медзакладу.

Після кульового поранення розробляє руку боєць 100-ї волинської механізованої бригади Сергій Скрипник.

«Отримав поранення у плече в Кремінних лісах Донецької області. Мабуть, десь перебило нерв, бо погано руку відчуваю», – каже військовослужбовець.
Читати ще: «Запорука відновлення – щоденна праця»: реабілітація військових у Волинській обласній клінічній лікарні

Зараз – реабілітація, а згодом планує повернутися на службу боєць 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Андрій Хомич. Захисник розповідає: мобілізували торік у квітні, служив на Запорізькому напрямку, де у січні цього року отримав поранення.
«Скид з дрона, голова, рука, ключиця – все це осколки. У мене рука зовсім не працювала і говорити я міг погано. Зараз уже набагато краще», – зазначає військовий.
Іван Козак з Львівщини — військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила. Спочатку, каже, служив за контрактом, згодом мобілізувався. Після поранення на Донеччині переніс дві операції, нині проходить реабілітацію.
«Наша бригада всюди була – Луганська, Донецька, Херсонська області. У наступ ходили на Донеччині, Херсонщині. Виїжджав на бойові, відпрацьовував по противнику, поверталися назад і так вийшло, що перелом таза», – каже воїн.

Читати ще: Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій – один із найпотужніших в Україні

У травматологічному відділенні Нововолинської лікарні зараз перебуває 20 пацієнтів-військовослужбовців після поранень. За словами завідувача відділення Романа Бруса, найчастіше у них – мінно-вибухові травми та осколкові поранення, які призводять до переломів кінцівок.
«На перших етапах вони потребують первинної хірургічної допомоги. Ми проводимо заживлення, загоєння ран. Також дуже багато травм колінних суглобів, тому застосовуємо артроскопічне лікування», – розповідає ортопед-травматолог Роман Брус.
За словами лікарки Ірини Смолюк, станом на кінець травня 2024 року на лікуванні та реабілітації у Нововолинській міській лікарні перебуває 70 військовослужбовців. Паралельно бійці отримують тут і психологічну допомогу.
«Ми проводимо реабілітацію опорно-рухового апарату або нервової системи. Після реабілітації частина військових повертається у свої підрозділи», – каже лікарка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus