USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

Науковці знайшли нову причину раннього старіння: вона пов'язана з батьками й алкоголем

Сьогодні 00:22
Батьки, які зловживають алкоголем, можуть передавати дітям симптоми раннього старіння – високий рівень холестерину, проблеми з серцем, артрит і ранню деменцію.

Це виявили вчені Техаської школи ветеринарної медицини та біомедичних наук. Результати дослідження опублікували в журналі Aging and Disease, пише УП. Життя з посиланням на Neuroscience News.

«Учені поставили собі питання, чому діти, які ростуть у сім’ях, де зловживають алкоголем, більш сприйнятливі до захворювань. Тепер ми знаємо, що вони успадковують дисфункцію своїх мітохондрій внаслідок зловживання психоактивними речовинами їхніх батьків. Дисфункція змушує цих людей виявляти ранні ознаки вікових захворювань, коли вони ще вважаються молодими, зазвичай у 40 років», – зауважив автор дослідження, професор кафедри ветеринарної фізіології та фармакології Майкл Голдінг.

Читати ще: Рак «молодшає»: науковці виявили, що онкологія все частіше вражає людей віком від 25 до 49 років

Старіння спричиняє уповільнення поділу клітин, що обмежує здатність організму замінювати пошкоджені клітини чи тканини.

«Старіння мозку призводить до когнітивної дисфункції та проблем із пам’яттю. Вчені вже давно знають, що надмірне вживання алкоголю може спричинити раннє старіння у дорослих», – сказав Голдінг.

Науковці з'ясували, що раннє старіння може передатися у «спадок» окремо від мами чи тата, які зловживають алкоголем, але ситуація набагато гірша, коли обоє батьків мають таку залежність.

«Ми також спостерігаємо збільшення жиру в печінці, що створює рубцеву тканину. Це особливо часто трапляється у нащадків чоловічої статі – вони мають більшу ймовірність розвитку захворювань печінки», – пояснив науковець.

Читати ще: Вчені виявили у чорному шоколаді важкі метали: чим вони небезпечні

Професор Голдінг з командою нещодавно виявив, що обоє батьків (а не лише матері), можуть сприяти розвитку в дітей фетального алкогольного синдрому.

«Є різноманітні проблеми, які можуть виникнути у дітей відразу після народження через фетальний алкогольний синдром. Варто зазначити, що звички батьків до вживання алкоголю можуть вплинути на тривалість життя та здоров'я цих дітей – без хронічних і виснажливих захворювань», – наголошує науковець.

Дослідники припускають, що покращення здоров’я мітохондрій за допомогою фізичних вправ і споживання вітамінів може допомогти відстрочити ці ефекти.

Тож професор Голдінг виступає за те, щоб батьки загалом зменшили споживання алкоголю до зачаття.

«Загальний стан здоров’я обох батьків до вагітності має вирішальне значення для здоров’я нащадків. Що більше ви як майбутні батьки можете зробити для формування здорового мислення та способу життя, то суттєвіший вплив матимете на здоров’я вашої дитини і одразу після народження, і навіть у її 20-40 років», – додав учений.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus