USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Науковці створили синтетичні людські ембріони за допомогою стовбурових клітин

17 Червня 2023 00:45
Науковці створили синтетичні людські ембріони за допомогою стовбурових клітин – це революційне досягнення, яке дозволяє не використовувати для цього яйцеклітини та сперму.

Про це пише Бабель з посиланням на The Guardian.

Учені кажуть, що ці моделі ембріонів, які нагадують людські ембріони на ранніх стадіях розвитку, допоможуть вивчити вплив генетичних розладів і біологічні причини повторних викиднів.

Ці структури не мають серця, що бʼється, або зачатків мозку, але містять клітини, які зазвичай формують плаценту, жовтковий мішок і сам ембріон. Однак винахід уже викликає серйозні етичні та юридичні питання, оскільки вирощені таким чином ембріони не підпадають під чинне законодавство більшості країн світу.

Перспективи клінічного використання синтетичних ембріонів у найближчому майбутньому немає. Імплантувати їх в утробу пацієнтів було б незаконно, а також наразі невідомо, чи мають ці структури потенціал для подальшого дозрівання.

«Ідея полягає в тому, що якщо ви справді змоделюєте нормальний ембріональний розвиток людини за допомогою стовбурових клітин, ви зможете отримати дуже багато інформації про те, як ми починаємо розвиватися і що може піти не так. І при цьому не використовуючи ранні ембріони для досліджень», – розповіла керівниця відділу біології стовбурових клітин і генетики розвитку Інституту Френсіса Кріка в Лондоні Робін Ловелл-Бедж.

Читати ще: У США розробили першого робота, який дихає, пітніє і тремтить

Раніше науковці вже вирощували синтетичні ембріони з мишачих клітин. Вони були майже ідентичними природним. Але коли їх імплантували в утробу мишей, ембріони не розвинулися в повноцінний плід. У квітні дослідники в Китаї створили синтетичні ембріони з клітин мавп та імплантували їх у матки дорослих приматів. Деякі самиці продемонстрували початкові ознаки вагітності, але жоден з плодів не розвивався довше, ніж кілька днів. Наразі вчені не знають, чи перешкода для розвитку ембріонів була суто технічною, чи мала більш фундаментальну біологічну причину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus