USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Науковці показали світлини Марса в ультрафіолетовому світлі

26 Червня 2023 00:50
Вчені з NASA опублікували світлини Марса в ультрафіолетовому світлі.

Вони показують зміни пір року на червоній планеті, повідомляє УП. Життя з посиланням на Space.com.

Перші світлини зробили в липні 2022 року, під час літнього сезону південної півкулі. У цей час планета розташована найближче до Сонця. Повторні знімки зробили у січні 2023 року, коли планета опинилась у дальній точці своєї орбіти навколо Сонця.

Фото вдалося зробити за допомогою приладу MAVEN Imaging Ultraviolet Spectrograph. Він вимірює довжини хвиль від 110 до 340 нанометрів за межами видимого спектра. Фіолетові ділянки на фотографіях представляють озон в атмосфері Марса, а білі та сині – хмари або серпанок у небі планети. На нових зображеннях поверхня планети на вигляд буро-коричнева або зелена.

«Так вчені можуть отримати уявлення про атмосферу Марса та дивовижні особливості поверхні», – запевняють в NASA.

Читати ще: Сенсаційне відкриття: Марс покритий дуже товстою бронею, – вчені

Марс, як і Земля, має нахилену вісь, завдяки чому на планеті змінюються сезони. Однак рік на Червоній планеті триває вдвічі довше за земний. У Марса південна куля більше нахилена до Сонця. Через це температури влітку на ній значно вищі. Це спричиняє турбулентність, сильніші вітри та пилові бурі.

Улітку через високі температури також тануть льодові снігові шапки на південному полюсі. Це вивільняє вуглекислий газ і спричиняє загустіння атмосфери. Вивчення цих систем дозволить краще поглянути на те, як Червона планета еволюціонувала з часом.

«Розуміння втрати атмосфери дає вченим уявлення про історію атмосфери та клімату Марса, рідку воду та придатність для життя», – йдеться в заяві представників NASA.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus