USD 41.12 41.70
  • USD 41.12 41.70
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Науковці передбачили епічну смерть Сонця

20 Жовтня 2023 00:48
Науковці зробили новий прогноз про те, якими будуть останні дні Сонячної системи і коли вони настануть. Вони попередили, що людей вже не буде, щоб побачити кінець Сонця.

Раніше астрономи вважали, що Сонце перетвориться на планетарну туманність – газовий міхур, який яскраво світиться, поки не з’явилися дані, які говорять про те, що зірка має бути більш масивною для цього. Вчені встановили: аби стати яскравою планетарною туманністю, Сонце повинно бути мінімум удвічі важчим, пише Sciencealert.

Вік Сонця становить близько 4,6 млрд років. Це вдалося визначити за віком інших об’єктів Сонячної системи, що утворилися приблизно в той же час. Грунтуючись на спостереженнях за іншими зірками, астрономи тепер пророкують, що Сонце досягне кінця свого життя приблизно через 10 млрд років. Але до цього часу відбудуться й інші речі: приблизно через 5 млрд років Сонце перетворитися на червоного гіганта. Ядро зірки стиснеться, але його зовнішні шари розширяться до орбіти Марса і поглинуть Землю.

Дослідження, що включають комп’ютерне моделювання, визначили, що, як і 90% інших зірок, Сонце перетвориться з червоного гіганта на білого карлика, а потім вже в звичайну планетарну туманність.

«Коли зірка вмирає, вона викидає в космос масу газу і пилу, відому як її оболонка. Оболонка може становити половину маси зірки. Це розкриває ядро зірки, яке в кінцевому підсумку вимикається, перш ніж остаточно померти», – пояснив астрофізик Альберт Зейлстра з Манчестерського університету.

«І тільки тоді гаряче ядро змушує викинуту оболонку яскраво сяяти протягом приблизно 10 тис. років – короткого періоду в астрономії. Саме це робить планетарну туманність видимою. Деякі з них настільки яскраві, що їх можна побачити з надзвичайно великих відстаней, вимірюваних десятками мільйонів світлових років», – розповів науковець.

Вчені пояснили, що навіть зірка з масою менше 1,1 маси Сонця не створить яскраву і добре видиму туманність. Тільки більші зірки, які втричі масивніші за Сонце, утворюють яскравіші туманності.

«Таким чином ми з’ясували, що буде робити Сонце, коли помре», – підсумував Зейлстра.

Одне можна сказати напевно: на той час людства вже не буде, оскільки, за прогнозами вчених, йому залишилося жити близько 1 млрд років. А все через те, що яскравість Сонця збільшується приблизно на 10% кожен мільярд років. Таке збільшення яскравості покладе край життю на Землі. Океани випаруються, а поверхня стане занадто гарячою для утворення води.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 20 Жовтня 2023 04:09
донесіть вказану інформацію рашистському супостатові.. можливо, хтось задумається, що те кремлівське чмо, котре однією ногою стоїть в могилі, на догоду своїм хворобливим амбіціям виробляє з планетою..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus