USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Науковці назвали причину раптового зникнення 10 мільярдів снігових крабів

23 Жовтня 2023 00:49
Науковці пов’язали зникнення 10 мільярдів снігових крабів (або крабів-стригунів) у Беринговому морі з кліматичним явищем, яке викликало безпрецедентний масовий голод серед цих видів.

Як пише Newsweek, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Science, у зникненні крабів у Беринговому морі винне глобальне потепління.

Дослідження показало, що морські хвилі тепла, викликані зміною клімату Землі, сприяли загибелі крабів у період з 2018 по 2021 рік. Краби зникли стадами після періоду історично високої чисельності та кількох теплових хвиль у морі. Автори дослідження припускали, що краби перемістилися в іншу частину моря, але результати показали, що це малоймовірно.

«Отже, малоймовірно, що всі зниклі з шельфу краби перебувають на схилі. Враховуючи ці спостереження, імовірним винуватцем основної частини колапсу є смертність», – йдеться в дослідженні.

Дослідження виявило, як морські теплові хвилі сприяли зменшенню кількості «екологічно та комерційно важливих видів». Хоча температура моря залишалася в тепловому діапазоні крабів, це значно збільшило потреби цього виду в калоріях.

«Це збільшення в поєднанні з обмеженням ареалу призвело до несподіваного масового голоду», – йдеться в дослідженні.

Дослідження опублікувало дві карти (одна за 2018 рік, а інша за 2021 рік), які показують зміну щільності краба-стригуна на східному шельфі Берингового моря. На карті 2018 року кластери червоного кольору позначають райони, де популяція снігових крабів була в достатку. Однак карта 2021 року показала, що їхня чисельність істотно скоротилася.

До масового голоду надмірний вилов риби вважався найбільшою загрозою для цього виду. Ця загроза тепер змінилася.

«Надмірний вилов риби історично був найбільшою загрозою для глобального рибальства, але в багатьох частинах світу цю проблему можна вирішити шляхом ретельного управління. Зміна клімату є наступною екзистенційною кризою для рибальства, а снігові краби є яскравим прикладом того, як швидко перспективи популяції можуть змінитися. У 2018 році прогнозувалося, що улови зростуть до рівня, що не спостерігався десятиліттями. Три роки по тому популяція різко скоротилася», – йдеться в дослідженні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus