USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Науковці навчилися керувати блискавками за допомогою лазерів

20 Січня 2023 00:21
Науковці вперше змогли керувати блискавками за допомогою лазерів під час експерименту у швейцарських горах. Ця технологія допоможе захистити від блискавок аеропорти та іншу інфраструктуру.

Про це пише The Guardian.

Науковці випромінювали потужні лазерні імпульси у грозові хмари на вершині швейцарської гори Сентіс. Там розташована телекомунікаційна вежа заввишки 124 м, у яку 100 разів на рік вдаряє блискавка. Вчені лазером відхиляли удари блискавки, створюючи легший шлях для електричного розряду.

«Металеві стрижні використовуються майже скрізь для захисту від блискавки, але площа, яку вони можуть захистити, обмежена кількома метрами або десятками метрів. Ідея полягає в тому, щоб розширити захист до кількох сотень метрів, якщо у нас буде достатньо енергії в лазері», – сказав фізик з Політехнічної школи в Палезо Орельєн Хуар.

Вартість лазерної системи, порівняно з ціною простого металевого стрижня, досить висока. Але, на думку вчених, вона може більш надійно захистити критичну інфраструктуру та обладнання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 20 Січня 2023 02:29
Пардон, це практикувалось ще у 80-ті. Просто лазери на той час були ще газорозрядними - складними у виготовленні та незручними у експлуатації. А так - то навіть існували проекти по відновленню озонового шару Антарктиди за допомогою блискавок, керованих лазерними променями.
Анонім до Анонім Показати IP 20 Січня 2023 09:34
все нове - це добре забуте старе. мабуть, вони нарешті чернетки Тесли закінчили читати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus