USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Нацбанк пом’якшує валютні обмеження: що зміниться з 10 вересня

Сьогодні 16:30
Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до чинних валютних обмежень, які спрямовані на підтримку бізнесу та протидію непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Нацбанку.

«Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до чинних валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого – вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України», – ідеться у повідомленні.

Державні підприємства зможуть купувати валюту для закупівлі квот на викиди CO₂, пов'язані з авіаційною діяльністю. Такий крок посприяє безперебійності оборонних закупівель за державними контрактами та підтримає українсько-європейське військово-технічне співробітництво.

Читати ще: НБУ встановлює ліміт на перекази з картки на картку

Розширено можливості здійснення платежів за договорами перестрахування з іноземними ядерними страховими пулами, що дасть змогу Ядерному страховому пулу виконувати зобов'язання перед партнерами, забезпечуючи безперебійну роботу галузі. Єдина висунута умова для проведення цих операцій – суб’єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС.

Суб'єктам електронної комерції дозволено купувати валюту для сплати ПДВ у ЄС за операціями з продажу товарів українських виробників.

Таке послаблення здебільшого допоможе малому й середньому бізнесу розширити присутність на ринку ЄС через онлайн-платформи, не зашкоджуючи при цьому міжнародним резервам України, адже валютні надходження від продажу товарів суттєво перевищать додаткові витрати на сплату європейського ПДВ.

Читати ще: В Україні можуть встановити нові ліміти на перекази: у НБУ пояснили свою позицію

Додатково до вже чинних можливостей, запроваджених у травні та липні, бізнесу надано можливість відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, виплачені з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року. Зазначені операції зможуть здійснювати лише ті підприємства, які не мають випадків незавершеного валютного нагляду за операціями з експорту товарів протягом 12 місяців, що передують даті проведення операції.

Водночас НБУ посилює обмеження на розрахунки за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті.

Зокрема встановлено щомісячний ліміт у 100 тис. грн на купівлю ювелірних виробів, годинників та інших коштовностей.

Проведене НБУ дослідження за участю банків та платіжних систем виявило спроби обійти запроваджену на час воєнного стану заборону на придбання банківських металів за кордоном, що підтвердило потребу в цьому регуляторному заході.

Введено ліміт у 500 тис. грн на місяць для операцій з агентами та менеджерами з нерухомості за кордоном. Операції з кодом 6513 використовують для сплати комісії за управління, оплати за проживання та пов'язаних із цим комісій.

Встановлена межа відповідає запитам українців за кордоном і покриває потреби 98% банківських клієнтів, які проводять такі операції. Обмеження допоможе запобігти масштабному витоку капіталу з України та унеможливить спроби оминути правила НБУ щодо подібних транзакцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus