USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Школі села Немир допоможуть з дошками та музичним приладдям

14 Серпня 2018 18:30
Вибиті шибки, аби як заклеєні целофаном і забиті дошками, прогнила підлога, стеля в потьоках від води – такий вигляд має клуб в селі Немир Рожищенського району. Попри незадовільні умови, аби відсвяткувати ту чи іншу подію громадою, селяни приходять сюди. Зі сцени клубу дівчинка у вишиваній сорочці натхненно читає вірш «Любіть Україну». Їй захоплено аплодують кілька десятків людей які зібралися тут на концерт. Вони звикли до таких умов, до того, що сидять на лавках, а не на зручних стільцях, до того, що дме з усіх вікон, до того, що немає потрібної техніки, освітлення, про це розповідає прес-служба УКРОПу.


В самому приміщенні клубу подекуди лишилися голі ребра опалювальної системи. Помітивши погляд, директор клубу зазначає: опалення тут нема. Труби лишилися як згадка про те, що колись клуб мав інший вигляд. За словами сільської голови Надії Панькевич, приміщення закладу колись опалювалося, проте попередній директор клубу вирішив зняти шифер з котельні і віддати його… на перекриття зупинки. В результаті, клуб лишився без котельні.

«Колишній керівник клубу відкривав його всім в будь-яку годину, пускав сюди аби кого… В приміщенні вибили вікна, виламали двері», - показує на приміщення Надія Панькевич.

В депутатів обласної та міської рад від УКРОПу Вячеслава Рубльова та Сергія Балицького, які приїхали в Немир, люди просять допомогти щоб спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» придбати музичну апаратуру для клубу, бо ж як виявилось, усю техніку, необхідну для виступів, люди приносять з дому.

А директор школи, яка неподалік клубу, просить посприяти зі встановленням вікон. В цьому навчальному закладі здобувають освіту більше 30 дітей. Минулого року спільно із депутатами Рожищенської районної ради вчителі та немирівці відстояли свою школу. Кажуть: її хотіли закрити, бо ж сюди приходить мало дітей.

«Якщо закриють нашу школу, то село просто вмре. В приміщенні, крім школярів, навчаються ще й дошкільнята. Цього року до нас прийдуть 7 першачків, стільки ж буде і наступного року», - розповідає очільниця освітнього закладу Галина Нікітіна.


Поки немає навчання, в школі проводять ремонт – стіни підбивають панелями, фарбують парти.

«Найперше, що потрібно для школи – це вікна. А ще дошки. Бо ті, якими користуємося, не витримують жодної критики – вони затерті, частково побиті», - каже директор школи.

Як і в клубі, на стелі школи – жовті плями від вологи. Галина Нікітіна каже: дах тече давно. На його заміну потрібно дуже багато коштів, яких, переконана, в районному бюджеті не знайти. Тим більше, що замінювати доведеться не лише покрівлю, а повністю все перекриття разом із балками. Тому поки вчителі намагаються власними силами створити затишок в класах.

«В нас є підприємці, які орендують землю, ставки. Пішла до одного – попросила грошей на школу, до іншого. І за ті кілька тисяч гривень робимо ремонт. За них купуємо то фарбу, то панелі, - бідкається директор школи. – Наше село просто забули. Сюди жодного разу не приїжджали депутати обласного рівня. Про народного депутата взагалі не чули. Наше село забули всі».

Сільський бюджет в Немирі теж бідний. За словами сільського голови, акцизного податку сільрада має аж 5 тисяч гривень. В рік.

«А ту землю, що орендують підприємці, нам оцінили дуже низько. І попри те, що ставка податку, який має надходити в сільський бюджет більша, ніж в інших селах, нам перераховують копійки», - додає Надія Панькевич.

Сергій Балицький каже: біля школи потрібно робити відмостку – через воду, яка збирається після дощу, фундамент освітнього закладу пішов тріщинами.

«Потрібно аби порахували квадратуру, щоб була конкретна цифра. Для відмостки я надам бруківку і цемент, головне, аби селяни самі зорганізувалися і зробили таку роботу, - каже укропівець. – Крім того, за можливості, коли волонтери нашого центру «Серце патріота» поїдуть за кордон по благодійну допомогу, пошукаємо необхідне приладдя для вашої школи. Ми возимо таку допомогу для дітей, які живуть на сході України. Зараз розумію, що такої ж допомоги, навіть більшої, потребують діти, які мешкають в нашій області».


Вячеслав Рубльов додає: від сільської ради потрібно два листи адресовані голові обласної ради Ігорю Палиці. Один з проханням про заміну вікон в школі, інший – про заміну вікон і дверей в клубі.

«Попри те, що в селі немає ні умов для працевлаштування, ні умов для нормального відпочинку, люди тут активні і згуртовані. Вони хочуть змінювати своє село, намагаються зробити його кращим і відстояти те, що тут є. Вони приходять на свята, спільно відстоюють школу, хочуть аби клуб став кращим. Найгірше, що влада про такі села забуває, - підкреслює Вячеслав Рубльов. – То ж щоб підтримати вас у вашому прагненні до розвитку, від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ми передаємо для вашої школи ноутбук, який, переконаний стане в нагоді вашій малечі і вчителям».


Тим часом в клубі тривають виступи місцевих дітлахів. В приміщенні – ніде яблуку впасти. Люди вірять, що нинішня зустріч з депутатами – початок плідної співпраці. Мріють, що в клуб не буде соромно завести гостей і запросити акторів з інших сіл, що школа ще довго буде відкривати свої двері для їхніх дітей і внуків. Вірять, що їхнє село житиме.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus