USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Населення не готове до медреформи, – головний лікар луцької лікарні

26 Січня 2018 12:45
Чи не найголовнішими викликами, з якими доведеться зіткнутися цьогоріч Луцькій міській клінічній лікарні, - потреба залучення фінансування. Зокрема, на утримання закладу, закупівлю необхідного обладнання і медикаментів, та підготовка до запровадження реформи.

Про це йшлося під час зустрічі за участю персоналу лікарні, на якій підбили підсумки діяльності закладу протягом 2017 року.

«Часи не сприяють тому, аби ми мали більше можливостей для допомоги хворим, безпосередньо за нашими прямими обов’язками, адже 90,2 % коштів ми цього року будемо змушені спрямувати на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв, а всі ми знаємо, що тарифи суттєво підвищилися», – наголосила головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич.

Так, середня зарплата персоналу лікарні минулого року становила 4597 гривень, у той час, коли розмір середньої зарплатні в Луцьку складав 5971 гривню.
Лариса Духневич розповіла, що цього року з державної казни на одного хворого на день передбачено 18,44 гривні, і це тоді, коли реальна вартість ліжкодня в десять разів більша. Ще 9,26 гривень передбачено на триразове харчування хворого.

«Ми не змогли би вижити та утримувати заклад на плаву, якби в нас не було залучених коштів від пацієнтів. Усі чудово розуміють, що надати допомогу на 20 гривень у лікарні та виконати протокол, наданий державою, нереально. Як можна, якщо в середньому йдеться про 10 ліжкоднів, за 200 гривень зробити те, що коштує 2 тисячі? Це неможливо. Тому без додаткового співфінансування зі сторони пацієнтів вижити неможливо. І це наша відповідь тим популістам, які говорять, що все можна й треба робити. Нічого безкоштовного не буває – платить або страхова компанія, або держава, або пацієнт», – зазначила Духневич.
Та додала, що для вивчення думок пацієнтів у лікарні проводять анонімне анкетування, також у закладі є скринька побажань. Відповідно до результатів опитування, 67,8 % пацієнтів дійсно добровільно робили добровільні внески.

Читайте ще: Чому «безплатна» медицина не така вже і безплатна - пояснення волинських медиків

Першочергові завдання, як зауважила головний лікар, що стоять перед лікарнею, – це акредитація закладу, вирішення питання добудови відділення невідкладної допомоги, ремонту аварійного приміщення бактеріологічної лабораторії, заміна ліфтів у лікарні, ремонт кабінетів рентгеноскопічних досліджень та ендоскопії, а також підготовка до реформування.

«Ми готові до реформи, не готове населення. Просто так вже не можна буде прийти на огляд, попередньо потрібно буде записуватися на прийом до сімейного лікаря, який спрямовуватиме хворого до спеціалізованого медика», – наголосила Лариса Духневич.
Також вона звернулася до персоналу лікарні: «Я хочу подякувати усім, адже розумію, що при такій низькій зарплатні, за таких умов, коли люди не завжди є толерантними, працювати дуже важко. Але всі повинні розуміти, що завтра ми можемо бути з іншої сторони барикад, кожен із нас завтра може бути пацієнтом, тому персонал медичного закладу завжди має бути професійним, ввічливим і доброзичливим».

Радник Луцького міського голови, депутат Ігор Поліщук поділився, що минулого року медична галузь у місті отримала належну підтримку.

«Ще більшу підтримку лікарня отримає в цьому році. Вже передбачені кошти з міського бюджету на ремонт бактеріологічної лабораторії, на лютий підготували проект рішення, де заплановано 3 мільйони на придбання двох ліфтів, також буде придбана рентгенівська установка на три робочих місця. Крім того, за наявності перевиконання бюджету плануємо купити новий апарат ультразвукової діагностики.

Оскільки, на жаль, держава не виконує повною мірою своїх зобов’язань, які має перед галуззю охорони здоров’я, міською радою цього року дофінансовано для виплати заробітної плати по місту більше 50 мільйонів гривень», – сказав Ігор Поліщук.
Завдяки співпраці з міською радою на потреби лікарні уже вдалося придбати генератор високовольтного імпульсного струму для літотриптора вартістю 1,5 мільйона гривень, рентгенівську трубку ангіографа за 2,4 мільйона гривень, три мікроскопи за 141,9 тисячі гривень та проведено низку ремонтних робіт.

Керівник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук підкреслив, що «міська клінічна лікарня є флагманом медицини не тільки міста, а й області».
Заступник головного лікаря закладу з хірургічної допомоги Олександр Федорчук, своєю чергою, розповів, що протягом минулого року серед 12295 пацієнтів відділення було прооперовано 8899 осіб.

«Майже 15% всіх операцій області було здійснено у нас, тобто ми оперуємо кожного шостого пацієнта. Загалом щороку кількість операцій збільшується, що збільшує й навантаження на лікарню, адже одужання пацієнта – головне наше завдання», – зазначив Олександр Федорчук.
Він додав, що найбільше операцій у 2017 році було проведено на органах травлення та черевної порожнини (1708 операцій), а через запущеність випадків, патології та травми, несумісні з життям, померли 93 пацієнти відділення.

Загальний показник летальності в міській клінічній лікарні минулого року склав 2,3 %, що було пов’язано, здебільшого, з хворобами системи кровообігу та органів травлення. Окрім того, простежується збільшення кількості випадків виявлення злоякісних новоутворень і ріст числа хворих на туберкульоз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
234 Показати IP 26 Січня 2018 13:34
Населення не готове кажете ... І дійсно населення ще не готове, нехай злодії від медицини ще трохи пожирують, за державний кошт!!!
234 до 234 Показати IP 26 Січня 2018 16:27
ЩЕ МОЖНА ПОДОЇТИ НЕНЬКУ ...І СКАЗАТИ ДЕРЖАВА ПОГАНА ... ВЛАДА ЗЛОЧИННА ...
555 Показати IP 26 Січня 2018 14:49
Населення в наш теперішній нелегкий час вже до всього готове,а от чи дійсно держ .установи з охорони здоров'я готові до того,як прийде населення на лікування по даній мед.реформі?Чи вистачить всім,хто звернеться за мед.допомогою,фінансування мед.установи по даній мед.реформі.Все робиться для населення,щоб зменшити його чисельність,по іншому ніяк не скажеш.Вже не знають як ще вижити той живучий Український народ!
321 до 555 Показати IP 26 Січня 2018 16:21
Лікарні, в принципі, готові, бо не сильно що й зміниться для них, просто трошки обріжуть можливостей і в т.ч. того що буде саме необхідно народу, тому що лягти в стаціонар можна буде лише за направленням сімейного лікаря, а не кожен дасть це направлення. А от поліклініки зовсім не готові до реформи, вони й близько не знають що це таке і з чим його їсти, хоча з квітня вже мають підписувати папірці. З іншої сторони, якщо хтось не підпише той контракт з лікарем, то об'єм фінансування державою первинної ланки буде меншим, а це торкнеться навіть тих хто старанно все підписав, тобто знову все за рахнок інших. "Вже не знають як ще вижити той живучий Український народ!" - а чому не знають, хіба вони щось не вірно роблять?
ігор луцький Показати IP 26 Січня 2018 15:08
За 4 роки не бачу змін.Стало ще гірше,аніж було.А?!БЕЗВІЗ!!!Так в мене і паспорта закордонного не має,бо не той вік,щоб на заробітки їхати.Народжуваність зменшується,смертність зростає.Хто виживе,то побачить результати рехформ.Слава Україні!
Ех ти до ігор луцький Показати IP 26 Січня 2018 15:41
Безвіз не для заробітків, а для подорожей, це перше. А по друге, задумайся старий над тим, що ти за все життя навіть закордонного паспорта не зробив, то може нехай діти чи внуки побачать в Європі, як люди жити повинні, а не твої совкові марення слухати. ХОЧА ЯКИЙ ТИ СТАРИЙ, ти просто троль...
ігор луцький до Ех ти Показати IP 26 Січня 2018 16:45
При таких пенсіях,даже паспорт біометричний зробити і то дорого.
Уася Показати IP 26 Січня 2018 15:30
Населення справді не готове (розуміння, що за все в житті треба платити у нас не у всіх є). Але точно до нормальної реформи ще менше готові наші відомі лікарські династії "ефективних управлінців від медицини". Не впевнений що зараз так, але ще недавно за місце санітарки в деяких районних лікарнях треба було 300-500 баксів заплатити. Тому чомусь мені здається, що і з цією реформою в Україні "не складеться".
скептик Показати IP 26 Січня 2018 15:41
так, населення давно не готове класти в кишеню лікарю від 5 до 100 тис грн "подяки". населення з нетерпінням чекає, коли врешті-решт влада бандо-рехформаторів буде готовою зробити кардинальні реформи в медицині, хоча б прийняти закони для початку запровадження страхової медицини. де стратегія розвитку ? де так звана дорожна карта ? з роками лише зростає прірва між "слугами народу" і народом, у тому числі з медичним забезпеченням. існуючі зміни у законодавстві - це шлях на цвинтар для переважної більшості населення
Вдячний пацієнт Показати IP 26 Січня 2018 19:20
ЛМКЛ це приклад професіоналізму та людяності для багатьох великих медичних центрів України. Порядок та чистота Києву можуть тільки снитись. Знання та порядність персоналу мене просто вразили. Ми все таки йдемо в Європу. І шлях починається з Луцька)
Добра людина Показати IP 26 Січня 2018 21:36
Люди добрі Скоро не буде ні санітарок ні медсестер в лікарнях.,4 роки зубрити науку,платити за науку,щоб підтирати попи пацієнтам,заражатись гепатитом та СПІДом за 3 000грн та вислоховувати всякі образи, коли касир в магазині без освіти отримує 6000 та прибиральниця в офісі за 2-4год. роботи та пропади це пропадом, а сімейним лікарям мішками носите гроші,підніміть руки хто більше 100 грн. коли дав,сантехнік до вас менш ніж за 100грн.додому не прийде і 8 років,і все житя він не вчиться за 5 тисяч зарплати як рвануть закордон ,в Хоспісах будуть працювати.
Пацієнт Показати IP 27 Січня 2018 01:27
Лікарня належного рівня, колектив професіоналів, керівництво на своєму місці. Так тримати!!!
Пацієнт Показати IP 27 Січня 2018 06:43
Дякую вам, наші дорогі медики! Дай вам Боже здоров‘я, за вашу роботу і професіоналізм. Низький уклін лікарям і сестричкам. Ми цінимо і підтримуємо вас у нелегкій праці. І лікарня крута і керівники на своєму місці. Робота така, що завжди будуть не задоволені і критикани. Наша родина бажає всьому колективу процвітання! Ви найкращі!
Пацієнтка до Пацієнт Показати IP 27 Січня 2018 17:41
І я дякую лікарям професіоналам своєї справи . Окреме спасибі молодшому персоналу за людяність та доброту , завжди добрі , привітні та уважні. Молодці. Подяка керівництву лікарні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus