USD 41.05 41.37
  • USD 41.05 41.37
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Народжуваність в Україні скоротилась на понад чверть від початку повномасштабного вторгнення

31 Липня 2023 21:25
В Україні з січня по липень 2023 року народилося 96 755 дітей, що на 28% менше порівняно з відповідним періодом у 2021 році, коли на світ з’явилося 135 079 немовлят.

Про це, як пише Суспільне, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Мін’юсту.

Цьогоріч в середньому, на місяць народжується 16,1 тисячі дітей. Для порівняння, у попередні роки до повномасштабного вторгнення кількість немовлят коливалась на межі 21-23 тисячі на новонароджених на місяць.

Цікаво, що до 24 лютого 2023 року пік народжуваності припадав на липень, у 2022 і наразі у 2023 пік народжуваності фіксували в березні. В останні роки хлопчиків народжується більше, аніж дівчаток, й початок повномасштабної війни особливо не змінив цей розподіл: 51% проти 49%.

Читати ще: У 2023 році в Україні очікують на катастрофічне падіння народжуваності

«Загалом показники народжуваності в країні падають ще з 2013 року – приблизно на 7% щороку. Проте повномасштабне вторгнення призвело до найбільшої кризи у кількості нових українців. Це найбільший спад за весь час незалежності. Попередній антипік також пов’язаний із війною – у 2015 показники народжуваності впали аж на 12% за рік», – додають аналітики.

Директорка Інституту демографії Елла Лібанова вважає, що аби збільшити народжуваність в Україні, потрібно надати належні умови для розвитку та життя родини.

«Що стосується народжуваності, як не парадоксально – це мережа дитячих садків, дошкільних закладів, покращення можливостей виховання дітей в позашкільних закладах. Це можливість для жінок та чоловіків працювати й заробляти. Держава має допомагати з житлом через іпотеку та різні кредити – формування нової моделі забезпечення житлом. Так само з орендованим житлом, права орендаря і права орендодавця мають бути належним чином захищені», – пояснила професорка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Серпня 2023 10:15
A хто має народжувати ?? Жінки їдуть закордон щоб спокійно жити і достойно заробляти, чоловіків пакують на фронт звідки повертаються наразі тільки явні інваліди і то з перевірками по влк (А скільки повернеться після війни з психічними і звичайними хворобами).Постійна загроза життю , економічний спад, ріст цін, відсутність доступного житла, соціальних"ліфтів" для більшості молодих людей явно не сприяє вирішенню.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus