USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Напередодні великого обміну Україна отримала підтвердження щодо 500 військовополонених, – Лубінець

10 Січня 2024 22:39
Напередодні останнього великого обміну, який відбувся 3 січня, Україна отримала підтвердження через відеозаписи про перебування у полоні РФ 500 українських військових.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав український омбудсмен Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Напередодні цього великого обміну нам вдалося домовитися про взаємне відвідування військовополонених. Я це роблю на території України, Москалькова робить це на території РФ. Нам вдалося отримати списки і фізичне підтвердження через відеозаписи щодо понад 500 військовополонених», – сказав він.

За його словами, з цієї кількості осіб про дуже багатьох людей вперше було підтверджено, що вони у полоні.

Читати ще: Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних

Лубінець поінформував, що 22 грудня 2023 року Україна і РФ вперше провели обмін теплими речами для військовополонених. «Це нова ініціатива з боку української сторони, росіяни на це погодилися. У присутності представників МКЧХ ми передали не просто списки військовополонених, а й теплі речі. Зараз я очікую через відеофіксацію (підтвердження того – ред.), що ці теплі речі потрапили до наших громадян, до наших військовополонених», – зазначив омбудсмен.

Відповідаючи на запитання, чи виступає тут гарантом Червоний Хрест, уповноважений Верховної Ради з прав людини розповів, що, на жаль, насправді тут гарантом ніхто не виступає. «Гарантом виступають тільки взаємні домовленості. Ми це робимо для російських військовополонених в Україні, вони це роблять на території РФ для військовополонених України», – зазначив він.

Читати ще: Двоє вважалися зниклими: з полону РФ звільнили чотирьох волинян

Говорячи про імовірності обміну «всіх на всіх», Лубінець сказав, що, на його думку, Україна запропонувала такі умови для росіян, які б точно привели до обміну «всіх на всіх», якби вони дійсно думали за повернення своїх людей.

«Щодо лозунгу «своих не бросаем» – так інколи я думаю, що для росіян це просто як якийсь пропагандистський ролик. Насправді, коли у роботі пропонуєш: «Давайте завтра чи післязавтра всі ваші будуть вдома», «Ми готові запропонувати перше, друге, третє» – ніколи це не приводило до якоїсь конкретної реалізації», – поінформував омбудсмен.

Читати ще: «25 років колонії для азовця з Волині є незаконним вироком». Дмитро Лубінець – про припинення обмінів, полонених азовців та російських військових. Інтерв’ю

Уповноважений із прав людини висловив думку, що у майбутньому такий формат можливий, але точно не зараз. «Принаймні я не бачу позиції росіян, бажання росіян повернути всіх своїх з України», – сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus