USD 41.12 41.70
  • USD 41.12 41.70
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Намисто і зуб бобра: у Швейцарії після оранки морквяного поля знайшли артефакти бронзової доби

20 Жовтня 2023 00:22
У Швейцарії на зораному морквяному полі знайшли набір жіночих прикрас бронзової доби. Знахідка у громаді Гюттінген кантону Тургау датується приблизно 1500 роком до нашої ери.

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Археологи виявили намисто з 14 бронзових шиповидних дисків, 2 спіралеподібні персні, понад 100 бурштинових намистин розміром з шпилькову головку, а також спіралі з бронзового та золотого дроту.

Серед інших виявилених предметів були гірський кришталь, зуб бобра, продірявлений зуб ведмедя, бронзовий наконечник стріли, кілька грудочок відшліфованої залізної руди, маленький амоніт і скам’янілий акулячий зуб.

Археолог-любитель Франц Зах вперше виявив «скарб» на своїй землі у серпні цього року. Він ходив полем після збору врожаю моркви, коли помітив кілька бронзових дисків у перекопаній землі.

Чоловік раніше уже знайшов багато артефактів залізного та бронзового віку в регіоні Гюттінген за допомогою металошукача.

Він одразу зрозумів археологічну цінність знахідки і повідомив про неї в Управління археології кантону Тургау.

Команда археологів прибула наступного дня. Вона швидко зрозуміла, що можливі лише блокові розкопки – у лабораторію мали перевезти великий шматок ґрунту.

Також вчені не побачили жодних ознак могили на місці знайденого «скарбу». Коштовності, ймовірно, були поховані в органічному контейнері або мішку.
Вчені вважають, що знайшли типову «біжутерію» епохи середньої бронзи. Судячи з попередніх досліджень могил, жінки бронзової доби носили намисто з бронзовими дисками, між якими були нанизані спіралі.

Наразі невідомо, хто й навіщо заховав коштовності. Їх могли носити як своєрідні амулети, кажуть дослідники.

Старовинні прикраси планують виставити в Музеї археології Фрауенфельда наступного року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus