USD 40.50 40.90
  • USD 40.50 40.90
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Налагодили співпрацю з органами влади: Волинь із робочим візитом відвідали представники НАЗК

27 Червня 2024 14:28
Волинську область із робочим візитом відвідали представники Національного агентства з питань запобігання корупції. Метою візиту стало налагодження співпраці НАЗК з органами влади Волині.

Під час зустрічі обговорили пріоритети та виклики антикорупційної реформи в Україні, усунення корупційних ризиків у найважливіших сферах життя регіону. Також сторони узгодили спільні заходи, можливості співпраці регіональної влади та органів місцевого самоврядування з НАЗК.

За підсумками візиту заступник голови НАЗК Микола Корнелюк провів брифінг. До участі долучилося керівництво області – голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, голова ОВА Юрій Погуляйко та Луцький міський голова Ігор Поліщук.
Заступник голови НАЗК наголосив, що його відомством корупційних ризиків у вищих органах влади регіону не виявлено.

«Я – колишній правоохоронець, тому звик оперувати фактами. Якби корупція була притаманною вищим органам влади на Волині, то в них були б кримінальні провадження. Якщо такого немає, то ми не можемо говорити про це», – зазначив Микола Корнелюк.

Читати ще: Кабмін призначив нових очільників НАЗК і ДСНС

Серед потенційних корупційних ризиків, за словами заступника голови, є сфера будівництва фортифікаційних споруд, але перевіркою використання коштів займається не лише НАЗК, а й інші органи. Також корупція може виникати у сфері видобутку лісів.
Представник НАЗК Юрій Сверба додав, що відомство запустило Єдиний портал повідомлень викривачів. Там люди можуть подати повідомлення про факти корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень.

Особа, яка подає заявку, залишається анонімною. Далі на звернення реагують відповідні органи, проводячи перевірки. В Україні були два успішні випадки, коли викривачам суд встановив нагороду в розмірі 10 % від суми неправомірної вигоди (одному – 6,7 млн грн, іншому – 13,3 млн грн).

«До Єдиного порталу мають бути підключені всі публічні юридичні особи та організації. Волинська обласна рада, Волинська ОВА та Луцька міська рада теж входять туди», – зазначив Юрій Сверба.
Від додав, що для подання заявки в Єдиний портал повідомлень викривачів потрібно навести фактаж.

«Особа має повідомити про вчинення корупнійного правопорушення і навести фактичні обставини справи. Не можна сказати, що мій керівник корупціонер, бо мені так здається. Він надає фактичні обставини, які перевіряються спеціальними суб’єктами – НАЗК, НАБУ, поліція тощо. Після дослідження повідомляють чи підтверджена інформація, чи ні. Якщо корупція не підтвердиться, то проти особи, яку перевіряли, не вживатимуться негативні заходи», – акцентував Юрій Сверба.

Читати ще: У «Дії» спростили подання декларації до НАЗК: як змінилась процедура

Як додав Микола Корнелюк, людина, яка свідомо зводить наклеп на керівника, за умови доведення цього, також понесе відповідальність.

Знайти портал можна на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Микола Корнелюк нагадав, що чиновники подають декларації, які можна відкрито перевірити, крім осіб, що виконують завдання з оборони держави. При умові підозрілої декларації, її перевіряють компетентні органи, застосовуючи необхідні міри.
«Ми працюємо над тим, щоб із жовтня цього року запрацювало автозаповнення декларацій. Це важливо, бо декларантам система покаже все, що є в державних реєстрах. Він просто переконується, чи вказане майно відповідає дійсності. Це спростить роботу й НАЗК, і декларантам, убезпечить від технічних помилок», – акцентував заступник.

Загалом в Україні до 650 тисяч людей подають декларації. Це й держслужбовці, і депутати місцевих та обласних рад, прокурори, судді та інші.

Наостанок заступник голови НАЗК повідомив, що у Волинській області вже проведено 12 перевірок, шість із них – завершені.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus