USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Накручували ціни на товари собі у збиток: як проводять тендери у Луцькій стоматполіклініці

22 Жовтня 2022 19:10
Комунальна стоматологічна клініка у Луцьку закупила на понад 11 мільйонів гривень різноманітних товарів у двох ФОПів – Тетеренка Ігоря Митрофановича та Тетеренко Оксани Миколаївни. Ця сім’я – рекордсмен у допорогових закупівлях і навіть у тендерах. В основному мова йде про розхідні матеріали, тобто про такі витрати, дослідити які годі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Спершу журналісти дослідили закупівлі в Оксани Тетеренко. Усі вони – вище десяти тисяч гривень. В кінці року йдуть на повернення, наприклад, купили товару на 20 тисяч гривень, оплатили 6 тисяч, а 30 грудня, коли завершується термін освоєння коштів, додатковою угодою проводять лише 6 тисяч гривень, на решту ж суми зменшують кількість товарів.

«Наприклад, закупівля за 2020 рік: чотири електричні лампи розжарення за 90 тисяч гривень. Незрозуміло, які саме ці лампи, які коштують 22 тисячі 500 гривень за штуку. На запиті в Google з такою назвою закупівлі, а саме електричні лампи розжарення, пошуковик видає результат – звичайні лампи. Припускаємо, що мова йде про спеціальне обладнання для стоматології. Навіть якщо вибрати стоматсвітильник з дорожчих цін, станом на сьогодні він орієнтовно коштуватиме близько 8 тисяч гривень», – кажуть журналісти «Аверсу».
Але справа навіть не в тому, що комунальна стоматполіклініка закупила дуже дорогі лампи. В останні дні року, коли підтискають терміни освоєння коштів, стоматполіклініка вирішила зменшити суму договору з 90 тисяч гривень на 84 тисячі, відтак на лампи залишилося 6 тисяч гривень. Тобто виходить, що поліклініка закупила третину лампи.

Читати ще: Конфлікт навколо стоматполіклініки в Луцьку: аудит виявив численні порушення та мільйонні недоотримання

У поверненні коштів журналісти побачили дивну тенденцію: спочатку купують, а потім в останніх числах року відмовляються. Так же планували купити насосів та компресорів на 140 тисяч гривень, але 30 грудня зменшили вартість на 111 тисяч гривень. Проаналізувавши низку закупівель, у ФОПа Оксани Тетеренко повернення прослідковуються систематично.

«Складається враження, що закупівлі у Луцькій стоматполіклініці роблять авансом у чотири-п’ять разів більше, ніж потрібно. Потім одумуються і збавляють обороти, але розуміння того, що багато вхопили, приходить обов’язково в останній день поточного року», – йдеться в сюжеті.

Тенденція із відміни товару прослідковується лише в Оксани Тетеренко. А от у її чоловіка навпаки відбувається зростання ціни. Вартість його товарів, навіть тих, що були куплені в рамках тендерів, а Тетеренко Ігор Митрофанович – безумовний лідер у закупівлях, зростає стабільно на 20%. Тобто підвищення ціни проводять двома додатковими угодами по 10% за одну позицію. Кінцева сума товару не змінюється, але товару поліклініка отримує суттєво менше. Наприклад, клініка закупила вузькоспеціалізовані інструменти та прилади на 85 позицій на понад 800 тисяч гривень. Минув час і клініка вирішує, що підприємець здешевив і додатковою угодою збільшує ціну товару за одиницю на 10%. Через три місяці керівництво поліклініки додатковою угодою піднімає ціну ще на 10%, тобто разом на 20% дорожче.

Один із тендерів на медичні матеріали взагалі дуже цікавий, сума – майже 2 мільйони гривень. За лот змагаються «Волиньфарм», підприємство «Дентаум» та Тетеренко Ігор Митрофанович. «Дентаум» пропонує найнижчу ціну – 1 мільйон гривень, але його заявку відкидають – не відповідає критеріям. Змагатися залишаються «Волиньфарм» та Тетеренко, і виграє останній з пропозицією в 1 мільйон 194 тисячі гривень. Звісно, після завершення у тендерній документації знову ж таки з’являються дві додаткові угоди про підняття ціни на 10% у кожній.

А виглядає це так: неприбуткова клініка купує товар у Тетеренка офіційно через конкурс. Потім приходить Тетеренко і каже: а збільшіть мені, будь ласка, його вартість на 10%. Клініка погоджується та дає додаткову угоду, а Тетеренко приходить ще раз і клініка знову погоджується, бо, напевно, ніде дівати грошей.

Така процедура збільшення ціни допустима, якщо це обумовлено логічними чинниками, але умова така – можна збільшувати до 10% і обов’язково має пройти три місяці після підписання договору. Виникає логічне запитання: чому збільшили одразу на 10%, а не, наприклад, на 5%. А ще: чому потужна структура «Волиньфарм» поступається у мільйонній закупівлі якомусь ФОПу з різницею у ціні в одну гривню? Цікаво, що першим у закупівлях поліклініки іде «Волиньфарм», другим – Ігор Тетеренко, третя – Оксана Тетеренко.

Читати ще: «Лікують три зуби, а в документи пишеться один», – мер Луцька пригрозив звільненням керівниці стоматполіклініки

Як повідомлялося раніше, лучани незадоволені роботою міської стоматологічної поліклініки. Зокрема Луцькому міському голові почало надходити чимало негативних відгуків і врешті Ігор Поліщук висловив директорці комунального закладу Світлані Черниш невдоволення її роботою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 22 Жовтня 2022 20:30
Вже набридла ця брехня. Невдовзі буде працювати незалежна група правоохоронців, а по окремих особливо обдарованих і дикорослих ДБР,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus