USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.30 10.55

Нагетси, сирники та голубці: що готують для луцьких школярів

19 Листопада 2023 08:12
У четвертому ліцеї Луцька в їдальні на перерві повно дітей. Діти люблять макарони, сирники, рис. Їжу готують працівники Луцького комбінату шкільного і студентського харчування, які починають роботу вже о п’ятій-шостій ранку. Меню змінюється кожні чотири тижні й відповідає новим стандартам, які розробив шеф-кухар Євген Клопотенко.

Тепер у стравах менше цукру, жиру і хліба, натомість більше овочів, м’яса і фруктів. Обід коштує 40-45 гривень. Загалом у школах Луцька харчуються понад 19 тисяч учнів, ідеться в сюжеті 12 каналу.

«Харчування в школі дуже смачне. Готують завжди свіже, завжди дуже приємні страви. Їх купують багато людей. Завжди черги. Я обожнюю рис, і люблю купувати булочку. Це дуже смачно», – говорить учениця ліцею №4 Анна.

Своєю чергою, найменші учні зі шкільного меню найбільше полюбляють макарони та сирники.

Дітям у школі смачно завдяки кухарям. Готують для них працівники Луцького комбінату шкільного і студентського харчування.

«Стараємося, щоб все було до дев’ятої години випечено і наварено, – каже завідувачка виробництва Анна Галашевська. – Наш комбінат придумує дуже різноманітні страви для дітей. Вони обожнюють нагетси, котлети, відбивні».

Розпочинають із замішування тіста, аби на ранок у їдальні вже пахло свіженькими булочками. Далі робота над другими стравами.

Читати ще: Як харчуються луцькі школярі та чи зросте вартість порції з 1 вересня. Інтерв'ю з очільницею комбінату, який годує 29 шкіл громади

Із початку 2022 року в українських школах запровадили нове меню, яке розробляв шеф-кухар Євген Клопотенко.

У навчальному закладі кажуть, що страви в шкільній їдальні справді стали кориснішими та ситнішими.

«Є три-чотири види салатів щодня, тобто діти можуть вибирати. Більше з’явилося фруктів. Стали менш солодкими напої», – говорить заступниця директора ліцею №4 Алла Садова.

Стало менше солі. Додалося більше домашніх і складніших у приготуванні страв, як-от, наприклад, голубці та сирники.

За словами заступниці директора, харчування у школі моніторять щосеместру, опитують про страви колектив закладу.
Читати ще: Якісні та дієтичні страви: у волинській дитячій лікарні відкрили кафе «М’ята»

Позитивно відгукуються про оновлене меню і в школі №9. Тут також готує Луцький комбінат шкільного та студентського харчування.

«І птиця, і риба – ми знайдемо в меню все, що до вподоби кожній дитині», – наголошує заступниця директора Луцького ліцею №9 Ірина Афтеній.

«Банани, апельсини, груші, яблука, – додає завідувачка виробництва Ірина Демидюк. – У нас в асортименті й салати змінилися, наприклад, пекінську капусту даємо з яблучками. Готуємо і кус-кус, і кольорові макарони, які діти краще їдять».

Читати ще: «Так повинно бути у кожній їдальні»: триденний майстер-клас від відомого шефа для кухарів луцьких шкіл. Фоторепортаж

Їдальня – улюблене місце у школі і дітей, і вчителів.

«Ми дуже любимо своїх кухарів. Це наша родина. Вони турбуються про кожну дитину, турбуються про якість нашого харчування, турбуються про безпеку та чистоту. Тому ми їм дуже вдячні. Увесь наш педагогічний колектив також харчується тут із задоволенням», – наголошує заступниця директора Луцького ліцею №9 Ірина Афтеній.

Загалом у переліку Луцького комбінату шкільного та студентського харчування – 160 страв. І вони дітям до вподоби, бо ж харчуються у школах обласного центру понад 19 тисяч учнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ігор Показати IP 19 Листопада 2023 10:23
Моя дитина вже на середній ланці навчання в 4 школі і каже , що харчування смачне в ті дні, коли в школі комісіі та перевірки і туалетний папір в туалетах теж лиш в такі дні.
хз до Ігор Показати IP 19 Листопада 2023 11:24
а в інші дні як ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus