USD 41.20 41.58
  • USD 41.20 41.58
  • EUR 41.25 41.58
  • PLN 10.26 10.50

Надбавки до пенсії, виплати до Дня Незалежності, субсидії: що зміниться з 1 серпня

Сьогодні 11:12
З 1 серпня 2024 року в Україні намічається низка змін. Зокрема, деякі категорії українців отримають додаткові виплати до Дня Незалежності, а деякі категорії пенсіонерів – надбавку до пенсії. Для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) держава розглядає можливість субсидії на оренду житла. Також у серпні продовжено воєнний стан і загальна мобілізація в Україні.

Що буде з комунальними тарифами, коли розпочнеться навчальний рік та яку купюру збираються вилучити з обігу, пише УНІАН.

Хто отримає виплати до Дня Незалежності

До свята День Незалежності України, що відзначається 24 серпня, деякі категорії українців отримають разову виплату від держави в сумі від 450 до 3100 грн. Така виплата передбачена для деяких категорій пенсіонерів, ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань, а також громадян, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Який буде розмір виплат:

– учасникам війни, колишнім в’язням концтаборів і гетто, тим, хто був примусово вивезений на роботи, дітям партизанів, підпільникам, іншим учасникам боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога передбачена виплата 450 гривень;

– членам сімей загиблих ветеранів війни та деяким іншим категоріям – 650 гривень;

– учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в’язням концтаборів – 1 000 гривень;

– особам з інвалідністю внаслідок війни III групи через війну або утримання в концтаборах – 2 700 гривень;

– особам з інвалідністю внаслідок війни II групи або утримання в концтаборах – 2 900 гривень;

– тим, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною та особам з I групою інвалідності через війну або утримання в концтаборах – 3 100 гривень.

Виплати пенсіонерам до Дня Незалежності будуть нараховані автоматично, разом із пенсією, ветеранам війни – не пенсіонерам виплати надійдуть на військові частини/організації/установи, усім іншим треба буде подати заяву до Пенсійного фонду – до 1 серпня або до 1 жовтня 2024 року.

Кому дадуть надбавки до пенсії

Із 1 серпня деякі пенсіонери отримають також надбавки до пенсії за віком – доплати призначають тим, кому вже виповнилося 70 років і в кого виплати в сумі не перевищують 10 340,35 грн (це показник середньої заробітної плати для розрахунку пенсій 2020 року).

Читати ще: Деяким українцям не зарахують частину стажу до пенсії. Хто під загрозою

Надбавки будуть такими:

– пенсіонерам 70-74 років – додадуть до пенсії 300 грн;

– тим, кому 75-79 років – 456 грн;

– 80 років і більше – 570 грн.

Надбавки до пенсії нараховуються автоматично, тому пенсіонерам не потрібно йти до ПФУ.

Чи підвищуватимуть тарифи на комунальні послуги в серпні 2024 року

Тарифи на комуналку в серпні для більшості залишаться колишніми:

– тарифи на електроенергію – вартість для споживачів залишиться 4,32 грн за кВт-год, ті, хто має двозонний лічильник, зможуть трохи заощадити – з 23:00 до 07:00 тариф на світло становитиме 2,16 грн за кВт-год;

– тарифи на газ – для побутових споживачів «Нафтогазу» залишаються незмінними – 7,96 грн за куб, в інших постачальників ціна за 1 куб – від 7,7 до 9,9 грн;

– тарифи на воду – для жителів великих міст не змінюються, у невеликих населених пунктах тарифи встановлює місцева влада.

Також у серпні українці можуть оформити субсидії на оплату житлових і комунальних послуг.

Хто отримає субсидії в серпні 2024 року

У серпні українцям держава продовжить надавати субсидії – на оплату житлових і комунальних послуг, абонентське обслуговування для споживачів, купівлю скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Читати ще: Через підняття тарифу на електроенергію волинянам перерахують субсидії

Житлові субсидії можуть отримати ті, у кого плата за житлово-комунальні послуги вища за встановлений обов’язковий платіж. Цей платіж розраховується індивідуально для кожної сім’ї і залежить від її доходів, формула така:

– потрібно обчислити середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

– цей середньомісячний сукупний дохід потрібно поділити на кількість членів домогосподарства – так визначається середньомісячний дохід на одну особу;

– отриманий дохід на одну особу потрібно поділити на розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (тобто, на 2 920 грн);

– цей результат потрібно розділити на 2, а потім помножити на 15% – і так визначити % обов’язкового платежу.

Його потрібно помножити на середньомісячний сукупний дохід – отримуємо обов’язковий платіж. Якщо плата за житлово-комунальні послуги перевищує цю цифру, то різниця погашається субсидією.

Також зараз ідеться про те, щоб запровадити новий вид субсидії для переселенців – компенсацію оренди житла. Але поки невідомо, чи отримають цю субсидію ВПО в серпні.

Водночас внутрішньо-переміщені особи продовжать отримувати виплати – йдеться про тих, кому автоматично продовжили виплати ВПО з 1 березня 2024 року і хто звертався по допомогу після цієї дати.

Мобілізація в серпні 2024 року

Ще на 90 днів, з 12 серпня до 9 листопада 2024 року, подовжено воєнний стан і мобілізацію в Україні – раніше ми розповідали, кому більше не надається відстрочка від мобілізації. Також у серпні військовозобов’язаним українцям почнуть нараховувати нові штрафи за порушення правил військового обліку.

Коли розпочнеться навчальний рік в Україні 2024-2025

Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, навчальний рік 2024-2025 в українських школах розпочнеться 2 вересня і завершиться 30 червня 2025 року. Раніше в деяких регіонах йшлося про те, щоб розпочати навчання раніше – у серпні – через складну енергетичну ситуацію в країні.

Водночас право визначати початок навчального процесу залишається за педрадами кожного закладу загальної середньої освіти – у межах затвердженої урядом тривалості навчального року. Тож не виключено, що в деяких регіонах діти можуть піти до школи раніше.

Читати ще: Навчання – з 10 години: у МОН розповіли про можливі зміни в організації шкільного навчання взимку

Раніше розпочати освітній процес можуть і виші, коледжі та училища – МОН рекомендує розпочати його у першій половині серпня. Рекомендація стосується освітніх програм усіх рівнів і всіх здобувачів освіти, за винятком студентів перших курсів.

Серед серпневих нововведень є ще два.

Перше – «Укрзалізниця» додала жіночі купе ще на 4 рейсах:

№ 1/2 Харків – Івано-Франківськ.

№ 5/6 Запоріжжя – Ясіня;

№ 43/44 Черкаси – Івано-Франківськ;

№ 95/96 Київ – Рахів.

За вартістю вони будуть такими ж як і інші купе.

Друге – у серпні з обігу вилучають купюру 500 грн старого зразка (2003-2007 років). Ці купюри будуть замінювати більш новими – починаючи зі зразка 2014 року. Але при цьому українці зможуть розраховуватися і старими – без будь-яких обмежень, спеціально йти міняти їх не потрібно.

Чи будуть додаткові вихідні на День Незалежності

Державне свято День Незалежності України цього року випадає на суботу (вихідний день). За законами мирного часу наступний будній день – тобто, понеділок, 26 серпня – має бути теж вихідним. Але оскільки в країні воєнний стан, то додаткові вихідні дні скасовано. Хоча в недержавних компаніях це питання залишається на розсуд роботодавця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus