USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.72

НАБУ перевіряє можливе завищення цін при закупівлі вакцин від коронавірусу

10 Лютого 2021 16:11
НАБУ розслідує справу про закупівлю вакцини проти коронавірусу імовірно за завищеними цінами. Деталі розслідування та прізвища, які фігурують у справі, офіційно не називаються.

Про це повідомив в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук на брифінгу 10 лютого, передає ТСН.

Він додав, що зараз не може повідомити деталей, оскільки ведеться досудове розслідування.

"Без прізвищ. НАБУ дійсно розпочало розслідування щодо закупівлі вакцини... Більше інформації буде розкриттям таємниці", - сказав Грищук.

Як йдеться в повідомленні Ради громадського контролю НАБУ, 3 лютого розпочали досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

Зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі 1 дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її «загальна ефективність» під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%. Саме тому Рада громадського контролю звернулась до НАБУ із відповідною заявою.

Раніше, коментуючи ціни під час закупівлі вакцин від коронавірусу, очільник МОЗ Максим Степанов сказав: "Ми ведемо переговори з шістьма виробниками. Ще раз: ринок вакцин від COVID-19 сьогодні так влаштований, що обирає, в принципі, виробник, кому продати. У покупця немає можливості сказати: "Я піду в інше місце".

РБК-Україна, своєю чергою, уточнює з посиланням на джерела у правоохоронних органах, що фігурантів справи ще немає, провадження відкрили недавно.

30 грудня Україна підписала контракт про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac. Йдеться про закупівлю 1 млн 913 тис. 316 доз за ціною 504 грн за дозу. На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах, також вакцина буде подана на прекваліфікацію до ВООЗ у лютому 2021 року.

Договір щодо постачання на територію нашої держави підписано з українським фармацевтичним підприємством АТ «Лекхім», яке, за офіційним підтвердженням компанії Sinovac Biotech, є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні.

За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2021 16:44
Ой да, справді? Хіба у нашій країні могло бути інакше? Я навіть не вірю, що там дійсно вакцина.
Дідо до Лучанин Показати IP 10 Лютого 2021 16:48
А шо! закупку масок одноразових вже перевірили))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus