USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

На Землі знайшли породу віком 2 мільярди років, у якій є живі мікроби

Сьогодні 00:14
На території Південної Африки знайдена порода віком 2 млрд років і в ній і донині живуть мікроби.

Це найдавніші зразки живих мікробів, коли-небудь знайдених у стародавній породі, пише УНІАН з посиланням на Iflscience.

«Ми не знали, чи придатні для життя породи віком 2 млрд років. Досі найдавнішим геологічним шаром, у якому було виявлено живі мікроорганізми, вважали відкладення віком 100 млн років під дном океану, тож це дуже захопливе відкриття», – прокоментував провідний автор дослідження Йохеї Судзукі з Токійського університету.

«Вивчаючи ДНК і геноми таких мікробів, ми, можливо, зможемо зрозуміти еволюцію дуже раннього життя на Землі», – додав учений.

Мікроби були виявлені в запечатаному розломі в породі, яку дістали з магматичного комплексу Бушвельд у Південній Африці, що утворився, коли магма остигала під поверхнею Землі.

Величезний комплекс, площею, яку можна порівняти з площею Ірландії, залишався відносно незмінним від моменту утворення, забезпечуючи ідеальні умови, в яких може виживати стародавнє мікробне життя.

Читати ще: У Китаї в намисті мумій знайшли найстаріший сир у світі

Такі організми, що живуть глибоко під поверхнею Землі, розвиваються дуже повільно і мають надзвичайно повільний метаболізм, що означає, що вони можуть зберігатися в магматичних породах у геологічних масштабах часу – до 2 млрд років, як показали останні дослідження.

За допомогою Міжнародної програми континентального наукового буріння дослідники витягли зразок керна породи завдовжки 30 см. Щоб підтвердити, що мікроби були рідними для зразка породи і не були забруднювачами в процесі буріння або дослідження, вони пофарбували ДНК мікробів та використали інфрачервону спектроскопію, щоб вивчити білки всередині них, а також білки в оточуючій глині – метод, який вони вперше застосували ще у 2020 році. Це дало їм змогу визначити, що архаїчні організми були живими і не були забруднені.

«Мене дуже цікавить існування підземних мікробів не тільки на Землі, а й на інших планетах», – зазначив Судзукі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus