USD 40.50 40.83
  • USD 40.50 40.83
  • EUR 40.75 40.90
  • PLN 10.00 10.15

На Закарпатті мера Мукачева і його спільників викрили на корупції, – ЗМІ

25 Червня 2024 10:23
Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро викрили на корупції мера одного із міст на Закарпатті та його спільників.

Про це йдеться у пресрелізі Служби безпеки України, який є у розпорядженні УНІАН.

«Співробітники СБУ спільно з НАБУ та САП викрили міського голову та голову районної ради одного із міст Закарпатської області у причетності до корупційних схем. За матеріалами справи, посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га», – йдеться у релізі.

Зокрема, організатор схеми – голова районної ради, є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. В минулому двічі обирався народним депутатом, у т.ч. від забороненої зараз «Партії регіонів».

Читати ще: Тищенку повідомили про підозру після конфлікту з ексвійськовим у Дніпрі

Як свідчать дані слідства, на сесії міськради міський голова забезпечив прийняття рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою у майже 9 разів. При цьому покупцем ділянки виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради.
Також сказано, що підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи, за «занижений висновок» власникам компанії-оцінювачки дали хабар.

«Унаслідок таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн – продали за 9,6 млн грн», – йдеться у релізі.

Крім того, за матеріалами справи, міський голова особистим рішенням надав товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

«Наразі співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради», – наголошується у релізі.
Водночас, відповідно до вчинених злочинів посадовцям, а також двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

– ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);

– ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);

– ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги).

Як стало відомо УНІАН від поінформованих джерел у правоохоронних органах, йдеться про міського голову Мукачева Андрія Балогу та голову Мукачівської районної ради Михайла Ланьо.

Андрій Балога – що відомо

У жовтні 2023 року Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро проводили обшуки у мера Мукачева Андрія Балоги, голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо та у низці компаній через корупційну схему продажу комунальної землі навколо стадіону «Авангард». Обшуки стосувалися передачі у приватну власність частини центрального спорткомплексу міста.

Читати ще: На Закарпатті вантажівка прорвала державний кордон: угорці затримали 32 українців

За даними слідства, вартість ділянки занизили у кілька разів, і «перемогла» компанія, яка фактично належить голові Мукачівської райради Ланьо. У цьому зв’язку міський бюджет Мукачева недоотримав від продажу 100 млн грн.

У той час Балога зазначав, що кримінальне провадження, в рамках якого відбуваються слідчі дії, стосується викупу земельної ділянки ТОВ «Універсал-М», яка орендується ним з 2003 року. За його словами, всі рішення та процедури щодо цієї земельної ділянки здійснювались відповідно до чинного законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ого Показати IP 25 Червня 2024 11:26
Тп не може бути? Що ж це коїться!? Корупція!? В Україні!? Та ви з глузду зїхали!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus