USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

На Волині зекономлені кошти екофонду хочуть спрямувати на вирішення проблеми підтоплень

7 Вересня 2023 13:25
Члени постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Волинської облради заслухали звіт про виконання регіональної програми «Екологія 2023-2026» за І півріччя 2023 року та ініціювали внесення змін до неї.

Участь у засіданні депутатської комісії також взяв заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, інформує пресслужба облради.

Найперше голова постійної комісії Юрій Ройко зосередив увагу присутніх на використанні коштів обласного екологічного фонду. Це цільові асигнування, які формуються за рахунок компенсаторних внесків за забруднення навколишнього середовища і, відповідно до законодавства, можуть бути використані лише на відновлення екологічного благополуччя. Він, зокрема, зазначив, що цьогоріч обсяг обласного екофонду склав 6,2 млн грн.

«Кошти були розподілені так: 3,1 млн грн – субвенція обласного бюджету місцевим бюджетам на фінансування природоохоронних заходів, станом на сьогодні громадами освоєно понад 80% цих коштів; 400 тисяч – на реконструкцію каналізації Берестечківського психоневрологічного інтернату, договір на виконання робіт департаментом соцзахисту ОВА вже укладено; 2,7 млн – управлінню екології та природних ресурсів ОВА, з яких 2,5 млн грн, відповідно до урядової постанови, були передбачені на утилізацію ламп розжарювання, які волиняни обміняли на енергозберігаючі», – нагадав членам комісії Юрій Ройко.

Оскільки на знешкодження 650 тисяч ламп розжарювання використано лише 488 тисяч гривень із передбачених 2,5 мільйона, Юрій Ройко запропонував заощаджені кошти спрямувати на інші пріоритетні напрямки збереження довкілля.

Найперше йдеться про капітальний ремонт меліоративних мереж на територіях, які зазнають постійних підтоплень, а також будівництво очисних споруд. Перевага у фінансуванні надаватиметься об’єктам, де роботи уже розпочато. Пропозицію щодо внесення відповідних змін до регіональної екологічної програми члени комісії підтримали одноголосно.

Про виконання Регіональної екологічної програми «Екологія 2023-2026» за І півріччя цього року прозвітував начальник управління екології та природних ресурсів ОВА Валентин Кухарик. Він зазначив, що фактичне спрямування коштів бюджетів усіх рівнів на виконання природоохоронних заходів у січні-червні 2023 року склало понад 31 млн. гривень. Виконання у звітному періоді заходів до запланованого на рік становить 50%. Основними напрямками були заходи з охорони і раціонального використання водних ресурсів, атмосферного повітря, природних рослинних ресурсів та зберігання відходів.

Валентин Кухарик також зосередив увагу членів комісії на оновленому природоохоронному законодавстві. У зв’язку з цим для громад була проведена серія навчань. Він наголосив, що відповідно до закону про управління відходами територіям слід готуватися до формування відповідних місцевих планів.

Окрім того, законодавчі зміни запроваджують обов’язкову стратегічну екологічну оцінку, і це треба неодмінно враховувати при плануванні розвитку територій – і короткостроковому, і довгостроковому.

Ще одна новація – це підготовка до проведення дозиметричної паспортизації населених пунктів, які віднесено до зони забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. На Волині таких – 167.

При цьому Валентин Кухарик зауважив, що така процедура не означає скасування статусу забрудненої території. Відповідно до законодавства, вона повинна була би проводитися щорічно, проте востаннє в області до цього вдавалися у 2012 році. За його словами, поки триває узгодження методології та пошук державного фінансування, тож, найпевніше, дозиметрична паспортизація стартує не раніше наступного року.

Звіт про виконання регіональної програми «Екологія 2023-2026» за І півріччя 2023 року та іншу інформацію члени комісії взяли до відома.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Guest Показати IP 7 Вересня 2023 17:12
А що, війна закінчилась!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus