USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.56 10.75

На Волині збирають озимий ячмінь. В яких умовах відбуваються жнива

6 Липня 2024 08:12
На Волині розпочалися жнива. Сільгоспвиробники збирають озимий ячмінь, який росте на площі майже 7 тисяч гектарів. Станом на початок липня фермери вже обмолотили 5 тисяч тонн ячменю.

Про це розповів Суспільному директор обласного департаменту агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

«Середня врожайність ячменю – 52-53 центнери з гектара. З настанням кращих погодних умов аграрії приступлять до збору ріпаку та на окремих ділянках розпочато збір озимої пшениці», – зазначив посадовець.

Врожай збирають раніше, ніж торік

Фермер Ігор Алєксєєв розповів, що цього року озимий ячмінь зібрав раніше, ніж зазвичай. Злак вирощує на площі 50 гектарів. «Спека повпливала і ячмінь достиг. В середньому у нас в цьому році хороші врожаї, 60-65 центнерів з гектара», – говорить голова фермерського господарства.
Щороку, додає чоловік, обробляють понад пів тисячі гектарів землі. Сіють ріпак, озиму пшеницю і ячмінь, кукурудзу та сою. Через труднощі з реалізацією довелося зменшити посіви пшениці: «Минулого року нас соя виручила, а пшениця була, якщо не збиткова, то на грані. Зараз на кукурудзу ставимо, тому що я вважаю тваринництво без кормів нікуди».

Читати ще: Це треба любити: як працюють наймолодший і найстарший фермери на Волині
Складнощі через війну

З початком повномасштабного вторгнення у фермерському господарстві, де господарює Ігор Алєксєєв, мобілізували на фронт семеро працівників. Нових, каже він, знайти важко.

«Дуже велика складність, бо одні і ті самі працівники йдуть на посівну, йдуть на збирання, на кропіння і на комбайн, і на автомобілі їздять, – додає фермер. – Задіюємо резерви 60+, з якими трошки тяжко працювати, бо в такому віці вже треба відпочивати».
Читати ще: «Якось справляємося»: як третій рік в умовах війни та мобілізації працюють фермери з Волині

Зі слів механізатора Сергія Кліщука, нестачу рук в полі відчувають усі. Також війна спричинила брак деяких запчастин, які необхідні для сільськогосподарської техніки.
За даними обласної військової адміністрації, загалом цьогоріч в області планують зібрати 280,5 тисяч гектарів зернових культур. З них 140,5 тисяч гектарів – озимі культури, а 140 тисяч – ярі зернові. Крім того, молотитимуть: соняшник – 32 тис. га, соя – 68 тис. га, кукурудза – 55 тис. га, гречка – 3 тис. га та просо – 1 тис. га.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus