USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

На Волині зареєстрували випадок захворювання на туляремію

29 Липня 2021 22:53
У Волинській області зафіксували випадок захворювання на туляремію.

Про це інформує Центр громадського здоров’я (ЦГЗ).

«Як повідомляє Волинський обласний центр контролю і профілактики хвороб, у липні в області зареєстрували випадок туляремії. Захворіла жінка, яка пов’язує своє захворювання з укусом ґедзя під час випасу худоби», – йдеться на сайті.

Жінка скаржилася на підвищення температура тіла, на третю добу з’явилися болі в суглобах, почервоніння та припухлість у місці укусу комахи, збільшилися регіональні лімфатичні вузли.

Спочатку в захворілої підозрювали COVID-19, проте діагноз не підтвердився.

Оскільки стан захворілої не покращився – посилився набряк, почервоніння та з’явилася болючість шкіри в місці укусу комахи, збільшилися шийні й пахвинні лімфовузли – жінка звернулася до хірурга. Їй провели хірургічне втручання.

Довідково

Туляремія – особливо небезпечне інфекційне захворювання, що передається від тварин до людей. Якщо хворому не надати вчасно медичну допомогу, можливі серйозні ускладнення чи смерть.

Збудник туляремії – бактерія Francisella tularensis. Основне джерело інфекції для людини – ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці. Переносники інфекції – іксодові та гамазові кліщі, блохи, ґедзі, комарі, москіти тощо.

Людина інфікується внаслідок контакту з хворими тваринами, укусу переносника, уживання заражених харчів та води й навіть через дихальні шляхи (наприклад, під час обробки заражених зернових продуктів, фуражу).

Основні симптоми туляремії:

збільшення лімфовузлів;

підвищення температури тіла до 38–40 °С;

сильний головний біль;

загальна слабкість;

запаморочення, порушення свідомості;

біль у м’язах;

нудота;

блювання;

почервоніння обличчя та очей;

висип, який на 8–12-й день хвороби лущиться й може призвести до пігментації шкіри.

Без лікування хвороба триває довго, супроводжується лихоманкою, нагноєнням уражених лімфовузлів і розвитком ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема, артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus