USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

На Волині запровадили унікальну розробку, яка швидко визначає координати пожежі у лісі

6 Вересня 2022 21:28
Лісівники Волині запровадили унікальну IT-програму для виявлення та прокладання швидкого маршруту до місця пожежі.

Про це повідомили 6 вересня у Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Пожежник» – унікальна розробка, адаптована під системи відеоспостереження, що діють у волинських держлісгоспах. Дає можливість автоматично прокладати маршрут, враховуючи актуальну інфраструктуру. Це посилило роботу, яку на Волині у держлісгоспах ведуть уже протягом кількох років.

Ще в 2021-му на підвідомчих підприємствах Волинського ОУЛМГ створили трирівневу систему спостереження за лісовими масивами. Це пункт спостереження в лісництві, пункт спостереження в лісгоспі, пункт спостереження в управлінні. Сьогодні у систему спостереження за лісовими масивами входить 52 вежі з камерами відеоспостереження.

Через рік систему взялися вдосконалювати – стали працювати над створенням програми, яка автоматично визначатиме місце пожежі (лісництво, квартал, виділ, GPS-координати). Програму нещодавно протестували і зрештою запустили в роботу.
Система автоматично визначає місце пожежі, вибудовує найшвидший маршрут від ЛПСу до місця загоряння, інформація передається безпосередньо на пожежний автомобіль.

Щоб усе працювало без збоїв, усі пожежні автомобілі попередньо обладнали планшетом з GPS-навігацією.
Передбачено у тому числі і забезпечення достатньою кількістю води в пожежному автомобілі: у планшеті нанесені всі наявні пірси для забору води (на сьогоднішній день у кожній майстерській дільниці створено по одному). Водій пожежного автомобіля так само може прокласти маршрут до найближчого пірсу.

У разі виникнення великої лісової пожежі створюється штаб гасіння пожежі. Штаб оснащений супутниковим інтернетом (Starlink), ноутбуками з програмою «Пожежник», радіостанціями, квадрокоптерами з GPS-навігацією – для визначення фронту пожежі, планшетами місцевості, з GPS-маячками. Для інших пожежних автомобілів (інших управлінь, ДСНС) передбачено дизельні генератори.
У штабі керівник гасіння пожежі за допомогою програми «Пожежник» бачить всю інформацію про місце розташування пожежних автомобілів, задіяних на локалізацію та ліквідацію пожежі. Він має змогу перенаправляти на більш проблемні місця.

Також пожежні автомобілі підвідомчих підприємств оснащені камерами онлайн-зв’язку, для оцінки ситуації в реальному часі та в подальшому – для оцінки дії працівників на локалізації пожежі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Вересня 2022 22:26
кожен кулик своє болото нахвалює.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus