USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

На Волині є «огіркова столиця»: який урожай хрумчиків там збирають та що на нього вплинуло

Сьогодні 08:10
Село Чорниж на Волині місцеві називають «столицею огірків», бо там чи не в кожному господарстві вирощують овочі у промислових масштабах.

Як розповів Суспільному староста Тетяна Оніщук, по одній або кілька теплиць з огірками мають майже усі господарства у селі.

«Мусять люди чимось займатися, якщо немає роботи, то ж за кордон не всі поїдуть, комусь треба працювати і в Україні, – говорить староста. – Ще сусіднє Село Гораймівка, там теж є трішки теплиць, а так масово – тільки Чорниж».
Врожай 2024 – менший, ніж торік

Місцеві жителі кажуть: цього року на врожай огірків вплинула спека – частина городини посохла. Заважають і шкідники, говорить колківчанин Віталій. Чоловік вирощує огірки в теплиці біля хати. Цього року посадив 80 кущів.
«Трохи менше, ніж торік врожай. П’ять сортів, більше не завожу. Вони (огірки, – ред.) цьогоріч прихопили хворобу. Кліщ трохи поїв листя, мало огірків. Раніше по відру збирав, а зараз – кілограм-два, і все», – розповів господар. Як додав, зі шкідниками бореться народними методами – настоянкою з часнику, дігтяного мила і молока.

Читати ще: Неврожай через спеку: як на дачних масивах Луцька рятують городину

Жителька села Чорниж Людмила в березні цього року висадила понад дві тисячі саджанців. Зі слів жінки, врожай видався меншим, ніж очікувала, але роботи в господарстві все одно вистачає.
Ринок збуту огірків

Родина Пащуків вирощує і продає огірки 18 років. Господиня Тетяна розповіла, що висадила у парнику майже п’ять тисяч саджанців. Зі слів жінки, у перші роки вкладали у власну справу багато коштів – купували плівку, агроволокно та міндобрива. За роки роботи усі старання окупилися.
«Є хлопці, які забирають наші огірки на Київ, є люди, які купляють на закрутки, то так продаємо по кілограму. На закрутки, то по 30 продаємо. Можуть бути по 40-50 гривень за кілограм», – ділиться жінка.

Читати ще: «Я закохалася в цю роботу»: як сім’я на Волині вирощує томати, огірки, перці та баклажани на продаж

Чоловік Тетяни Володимир говорить: щоб врожай не зменшувався – потрібно щороку переносити парник в нове місце.
«У нас всі майже огірки вирощують у цьому кутку. Не треба в Польщу їхати, нікуди, вдома собі робиш та й все», – додав волинянин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus