USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.10
  • PLN 10.00 10.30

На Волині виявили нові місця, де росте рідкісна червонокнижна коручка болотна

5 Липня 2024 06:15
Луки Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" багаті за видовим складом флори, а також є оселищами чималої кількості видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Під час польових досліджень території парку працівники відділу науково-дослідної роботи виявили нові локалітети коручки болотної, інформують у нацпарку.

Коручка болотна (Epipactis palustris) – багаторічна травʼяниста рослина родини зозулинцеві, 20-70 см заввишки. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України у статусі "Вразливий".

Коручка болотна надає перевагу заторфованим долинам річок, улоговинам, заболоченим схилам з мокрими і сирими торфовоболотними ґрунтами. На Поліссі часто зростає на мезотрофних болотах. Інколи трапляється на заростаючих ділянках покинутих торфових кар'єрів. Найкраще розвивається на нейтральних або лужних ґрунтах. Стійка до морозів, але чутлива до висихання ґрунту: за недостатнього зволоження утворює низькі рослини з невеликою кількістю квіток.

Читати ще: У нацпарку на Волині виявили нові місця гніздування червонокнижних птахів

Розмножується насінням та вегетативно. Квітне у червні-липні. Коручка болотна запилюється осами, джмелями, мурахами, рідше відбувається самозапилення. Для приваблення запилювачів квітка виділяє п'янкий нектар, його властивості можуть бути зумовлені наявністю дріжджів. Комаха після відвідин всього кількох квіток не здатна до польоту, а лише повзає, переносячи пилок. Це зумовлює високий відсоток запилених квітів – близько 80% у суцвітті. Плодоносить у липні-вересні.

Популяції цього виду щільні та складаються з особин різного віку, які утворюються вегетативним розмноженням. Повний розвиток рослини від насінини до першого цвітіння триває 10-12 років.

На території Ківерцівського національного природного парку "Цуманська пуща" виявлено флористично багаті лучні ділянки, де на площі 10 м² кількість рослин коручки болотної перевищує 70 особин.

Ця рослина дуже страждає від осушення боліт. Як всі її родичі, орхідні, вона дуже чутлива до змін навколишнього середовища, й у такому разі швидко зникає.

Одним з важливих моментів є контроль стану популяцій, адже це дає змогу оцінити загрозу виду та вжити необхідних для його порятунку заходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus