USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

На Волині водій, який на смерть збив 70-річну пенсіонерку та отримав 2 роки умовно, подав апеляцію

18 Жовтня 2023 20:19
Водія BMW засудили до двох років умовно за те, що збив на смерть 70-річну бабусю. ДТП сталася кілька років тому під ранок – жінка переходила дорогу поза пішохідним переходом. Водій пізніше повідомив у суді: його тоді засліпило світло зустрічної машини.

В Апеляційному суді Волинської області хлопець оскаржував вирок суду першої інстанції, а прокурор навпаки наполягав на тому, що він занадто м’який, інформу ТРК Аверс.

9 жовтня 2021 року водій БМВ збив пішохідку у селі Нові Березичі Камінь-Каширського району. Жінка від отриманих ушкоджень невдовзі померла у лікарні, а юнак пішов під суд.

Під час суду водій розповів, що того ранку їхав зі швидкістю 70 кілометрів на годину, був тверезий. Назустріч їхала машина на дальньому світлі фар. Видимість була погана, розминаючись із зустрічною машиною, його засліпило світлом фар. Він збив пішохода, який рухався проїжджою частиною.

Після цього сам зателефонував до поліції та швидкої. А згодом відшкодував збитки рідним на операцію постраждалої, а потім на її поховання, бо невдовзі жінка померла в лікарні.
У суді дочка загиблої розповіла, що вони з матір'ю мали їхати на шосту годину ранку до Луцька. Коли йшли на зупинку в селі Березичі, вона була попереду, адже мати ходила повільно. Було темно, видимість погана. Пішохідного переходу в місці, де вони переходили дорогу, немає. Рух машин був активний. Потерпілу, яка перейшла дорогу, осліпила машина. Вона почула удар, а потім побачила, що мати вже лежала на дорозі. Коли підійшла до неї, вона ще була притомна, говорила про біль.

Жінка заявила, що претензій до водія не має. Також зауважила, що реального позбавлення волі юнаку обирати непотрібно. У результаті Любешівський районний суд призначив йому рік позбавлення права керування авто і два роки іспитового терміну. Однак захисник хлопця каже: суд обрав надто суворе покарання, оскільки не врахував умов, за яких сталась подія – ожеледицю, погану видимість та перетин дороги в невстановленому місці.

«Ми вважаємо, що додаткове покарання є надміру суворим і говорить лише про покарання заради покарання. Мій клієнт надавав першу допомогу потерпілій, викликав швидку медичну допомогу, самостійно звернувся на лінію 102. Після події не вчинив жодного кримінального правопорушення, не притягався до відповідальності. Тому ми вважаємо, що призначення саме додаткового покарання не виконує завдання і взагалі мету покарання як такого», – зазначила адвокат Тетяна Бідюк.

Суддя Олег Клок допитується в обвинуваченого, чи в курсі він, яка швидкість дозволена в населеному пункті. Той відповідає, що 50 кілометрів на годину.

Своєю чергою, прокурор теж оскаржує вирок, бо вбачає призначене покарання надто м’яким.

«Прошу суд зважити на те, що обвинуваченим були допущені грубі порушення правил дорожнього руху, внаслідок яких настав незворотній наслідок у вигляді смерті людини. Матеріали провадження не містять будь-яких підтверджувальних доказів про суму відшкодованих збитків, про розмір виплачених компенсацій. Фактично сторона захисту обґрунтовує суворість призначеного покарання лише позицією сторони захисту та позицією потерпілої сторони», – зауважив прокурор Віктор Смітюх.

Повернувшись з нарадчої кімнати, судді ухвалюють: апеляційну скаргу обвинуваченого лишити без задоволення, а от скаргу прокурора задовольнили частково.

«Ухвалити у цій частині новий вирок, яким обвинувачено Аудейчика Сергія Івановича за ч.2 ст. 286 ККУ. На підставі ст. 75 ККУ звільнити від відбування призначеного йому судом першої інстанції основного покарання у виді чотирьох років позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку два роки не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає підпунктами 1,2 ч.1 ст. 76 ККУ обов’язки», – зачитав новий вирок суддя Апеляційного суду Волинської області Олег Клок.

Тобто на покарання впливатиме й те, коли за час іспитового терміну він вчинить не тільки злочин, а й будь-який інший кримінальний проступок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus