USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.40
  • PLN 10.35 10.50

На Волині відремонтували півстолітню школу

9 Лютого 2017 09:54
Село Кисилин цілком заслужено може вважатися лідером серед активних громад Локачинського району. З 2008 року, відколи тут створили громадську організацію «Стохід», на умовах співфінансування з різними фондами реалізували 14 спільних проектів. Лише 2016 року за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Кисилині встановили залізобетонну огорожу біля сільської пам’ятки архітектури – Свято-Михайлівського храму, а також замінили 16 вікон та двоє дверей у приміщенні старої школи, інформують у прес-службі Фонду.

За словами Оксани Дмитрук, керівника представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Локачинському районі, позитивні зміни в Кисилині відбуваються завдяки небайдужій позиції голови сільради Галини Віннік. Саме ця активна жінка дев’ять років тому ініціювала створення ГО «Стохід», згуртувавши активних та енергійних односельчан.



«У 2008 році я була завідувачкою дитсадка. Уже тоді ми зрозуміли: громада має бути активнішою, бо під лежачий камінь вода не тече. Село наше невеличке, але має багату історію. Ми зацікавлені, щоб воно жило, щоб залишалися молоді родини, щоб тут росли їхні діти. Тому вирішили взятися за проектну діяльність. Для цього створили громадську організацію «Стохід», яку я очолюю донині. Спочатку односельчани насторожено ставилися до співфінансування, але згодом зрозуміли: щоб село розвивалося, треба вкладати і свої кошти», – пригадує Галина Віннік.


Участь у проектах допомогла громаді, зокрема, осучаснити приміщення, де розташовані школа й дитсадок. Замінили дах, модернізували систему опалення, поставили енергозберігальні вікна та вхідні двері, облаштували внутрішні вбиральні. Однак два класи дев’ятирічки постійно навчаються у старій школі, збудованій півстоліття тому.


За словами директора Кисилинської ЗОШ I-II cтупенів Оксани Тур, у двох корпусах навчаються учні з Кисилина, Твердинь, Журавця та Запуста. У старому приміщенні школи розташовані шкільна бібліотека, майстерня та музей історії села, де проводять екскурсії для гостей навіть з-за кордону. Приміщення опалюється грубками, тож у першій половині дня, доки тривають уроки, тепло ще так-сяк трималося. А по обіді в кімнатах панував холод, книги та експонати зберігалися в неналежних умовах.

«На зиму батьки оббивали вікна плівкою, але це не допомагало. У сильний мороз учні сиділи на уроках в куртках, однак усе одно мерзли та хворіли», – каже дев’ятикласник Степан Кліщук.

Тому кисилинська громада вирішила подбати про утеплення цього приміщення. Ініціативна група взяла участь у конкурсі проектів Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» і отримала перемогу. Наприкінці року в старому корпусі школи поставили 16 енергозберігальних вікон і двоє дверей.


«Звісно, ми самі не змогли б цього зробити, – каже директор школи Оксана Тур. – А от на умовах співфінансування із Фондом цей сміливий задум вдалося реалізувати. Долучилися коштами сільська рада й батьки».

Співпрацею із Фондом задоволені і батьки, і вчителі та учні. А ініціативна група вже планує подавати на конкурс нові проекти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus