USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

На Волині у полі знайшли давньоруський бронзовий перстень

2 Липня 2024 18:51
На території Волині виявлено чимало давньоруських прикрас, з-поміж яких найбільш поширеними є персні. Серед останніх музейних надходжень у Ковельський історичний музей – бронзовий перстень, знайдений під час обробітку земельної ділянки між селами Туровичі та Миляновичі. Знахідку у музей передала місцева мешканка Вероніка Коробова.

Про це повідомила головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз.

За її словами, у музею зберігається кілька десятків перснів давньоруського, ранньо- та пізньосередньовічного періодів.

Давньоруський перстень суцільнолитий щитковосерединний за формою, прикрашений стилізованим рослинним та геометричним орнаментом. Щиток круглої форми, діаметром 12 мм, прикрашений орнаментом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло. Така квітка символізувала хрест, що був на Русі з давніх часів важливим символом. Перстень з таким зображенням міг слугувати не лише прикрасою, але і виконувати роль амулету – оберегу, який захищав від хвороб, від усілякого зла та лиха.

Від щитка по обидва боки кільця перстень має розширення у формі пелюсток, які плавно переходять в основу кільця. На кожній пелюстці викарбувані по чотири насічки.

Читати ще: На Волині знайшли щитковий перстень із давньоруської споруди

У музеї запевняють, що саме такі щитковосерединні персні із зображенням чотирипелюсткової квітки та іншою орнаментацією були найбільш модними на Волині у давньоруський період. Здебільшого це була жіноча прикраса, хоча носили їх і чоловіки, і діти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
староукраїнський. Показати IP 3 Липня 2024 00:32
староукраїнський.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus