USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

Памʼятки мають належати державі: на Волині у двох громадах ніяк не можуть позбутися впливу УПЦ МП

Сьогодні 13:59
Під час засідання тимчасової контрольної комісії обласної ради, яке відбулося 20 серпня, депутати розглянули звернення релігійної громади з Каменя-Каширського і питання вивільнення комплексу пам’яток національного значення у Володимирі.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Найперше депутати розглянули звернення представників релігійної громади Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України м. Камінь-Каширський стосовно здійснення прихильниками УПЦ МЦ перешкоджання у користуванні пам’яткою культурної спадщини національного значення.

Читати ще: «Сміється всенький Камінь-Каширський»: прихильники московського патріархату п’ять місяців живуть у храмі, щоб там не молилися парафіяни ПЦУ

За словами представника громади Леоніда Дрегеля, рішення про перехід у ПЦУ парафіяни храму ухвалили ще два роки тому, отримали усі необхідні документи та дозволи на проведення у храмі богослужінь, оскільки Різдво-Богородична церква – пам’ятка національного значення, і її власником є держава.

«Нам держава видала повний пакет документів, але ми не можемо зайти. Церква фактично в заручниках. Хто там зараз, ми не знаємо, бо не можемо потрапити, але два роки невідомі люди без жодних дозволів перебувають у державному приміщенні. Нині в пам’ятці архітектури змінено все: панікадило, дубові двері зняті і поставлені пластикові, замінений боковий іконостас, добудована кочегарка і багато іншого. Ми зверталися і в міністерства, в усі структури, в усі правоохоронні органи, до місцевої влади щодо грубого порушення охорони історичної пам’ятки, проте досі немає жодної реакції», – розповідає чоловік.

І додає: коли громада намагалася самостійно забрати ключі від храму, то все закінчилося сутичкою прихожан різних конфесій. Нині ж справу щодо права користуватися церквою – пам’ятником архітектури розглядають у суді. Ба більше, перевірити стан пам’ятки не можуть ні правоохоронці, ні представники органів влади – їх не пускають далі воріт.

«Ми не говоримо про релігійну ситуацію і хто до якої конфесії належить. Ми говоримо про державне майно, яке захоплене невідомими особами. Функція представників держави – охороняти це майно. Є пам’ятка архітектури національного значення. Якщо встановлено, хто має право там перебувати, то ця людина має охоронну грамоту. Тому я прошу відкрити справу не щодо приналежності церкви іншому патріархату, а щодо того, що невідомі особи захопили майно національного значення», – підкреслив депутат Володимир Бондар.

За результатами обговорення члени комісії та представники профільних структур ОВА домовилися надати усі необхідні документи правоохоронним органам для пришвидшення розгляду справи та підготовки необхідних висновків.

«У Верховній Раді прийняли закон про заборону діяльності московського патріархату в Україні. Тому наша мета – розглянути, проаналізувати порушення і домогтися дотримання існуючого законодавства. Пам’ятки повинні належати державі, вони мають бути збережені та захищені», – наголосив очільник Волиньради Григорій Недопад.

Читати ще: Зеленський ввів санкції проти представників УПЦ МП та РПЦ: хто потрапив до списку

Що ж до комплексу Свято-Успенського собору у Володимирі, то нині справа перебуває на розгляді в господарському суді.

Нагадаємо, з 1 липня священники місцевої єпархії УПЦ МП мали покинути комплекс через закінчення договору оренди, проте вони досі користуються храмом. Нині облвійськадміністрація звернулася до суду з позовною заявою про зобов’язання релігійної громади Свято-Успенського собору у Володимирі звільнити культові будівлі, пам’ятки архітектури національного значення, що є державною власністю, та підписати відповідні акти приймання.

Задля координації зусиль з вирішення питань повернення державі релігійних пам’яток депутати також ухвалили рішення делегувати членів комісії до складу двох інших комісій: з приймання культових споруд – пам’яток архітектури, що розташовані у місті Володимир, а також до комісії з періодичного моніторингу пам’яток. Остання займатиметься дослідженням культових споруд – пам’яток архітектури національного та місцевого значення, які були передані в користування УПЦ МП, на предмет запобігання руйнуванню та заподіянню шкоди, забезпечення захисту та утримання. У моніторинговій комісії працюватимуть Володимир Бондар і Юлія Вусенко, а в комісії, яка досліджуватиме Свято-Успенський собор у місті Володимир, – Андрій Бокоч, Олександр Бик та Володимир Бондар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus