USD 41.50 41.85
  • USD 41.50 41.85
  • EUR 41.60 41.85
  • PLN 10.50 10.70

На Волині цьогоріч зафіксували 25 випадків сальмонельозу. Як вберегтися

23 Червня 2024 07:41
За п’ять місяців 2024 року на Волині зафіксували 25 випадків сальмонельозу. Найчастіше збудником інфекції був домашній майонез та домашні яйця.

Торік за такий же період було зафіксовано 18 захворювання, повідомили в обласному Центрі контролю та профілактики хвороб.

Епідеміологи додали, що цього року вже обстеження понад 800 осередків гострих кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу. Також було зроблено майже 5 тисяч мікробіологічних досліджень.

Як зазначається, все більше господинь практикує приготування майонезу в домашніх умовах. На жаль, це пов’язано з ризиком захворіти на сальмонельоз. Також інфікування часто відбувається через м’ясо-молочні та рибні продукти. При цьому, збудник – сальмонела – там може не лише виживати, а й розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак харчових продуктів.

У воді ці мікроорганізми зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців (у замороженому – 6 місяців), у пиві – до 2 місяців, у ґрунті – до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж досить довго (молоко – 20 днів, кефір – до 2 місяців, вершкове масло – до 4 місяців, твердий сир – до року).

Читати ще: В Україні проведуть додаткову вакцинацію проти дифтерії та правця

Щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися певних правил:

– при купівлі відокремлюйте сиру їжу від готової, а саме, окремо тримайте сире м’ясо, птицю і морепродукти. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема, ножами і обробними дошками;

– відмовтеся від вживання сирих яєць, «окатої» яєчні, домашнього майонезу з сирими яйцями;

– гусячі та качині яйця використовуйте тільки в тісто;

– зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику;

– обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

– використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;

– вживайте бутильовану воду, у разі неможливості її придбання використовуйте охолоджену кип’ячену воду;

– вживайте достатньо термічно оброблені харчові продукти, щоб підвищити їх безпеку, наприклад, пастеризоване чи кип’ячене молоко;

– ретельно мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

Читати ще: На Волині – напружена ситуація з деякими вакцинокерованими інфекціями

У разі появи симптомів захворювання – діареї, болю в животі, здуття, гарячки, слабкості – потрібно негайно звернутися по медичну допомогу і не займатися самолікуванням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus