USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

На Волині судять вʼязнів, які видурювали гроші в матерів і дружин зниклих чи полонених воїнів

Сьогодні 11:31
Любешівський районний суд продовжує слухати справу в кримінальному провадженні стосовно трьох аферистів. Нині двоє перебувають у Маневицькій колонії, а один – під домашнім арештом. Вони понад рік видурювали гроші в матерів і дружин військових, обіцяючи повернути їхніх рідних із полону.

Понад рік тому підозрювані організували call-центр для шахраювання. Збирали інформацію в інтернеті й телефонували до рідних захисників. Аферисти називалися членами ПВК «Вагнер» або інших формувань РФ і пропонували за гроші повернути українських військовослужбовців із полону чи дати можливість поспілкуватися з ними телефоном. Нині в суді слухають питання про оголошення підозри фігурантам цього кримінального провадження, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Троє чоловіків видурили сотні тисяч гривень у людей, які були в розпачі, здебільшого це жінки, чоловіки яких зникли безвісти на передовій або потрапили в полон. Їхні оголошення про розшук рідних зловмисники розшукували в інтернеті і, перебуваючи в колонії, обдзвонювали з брехливими обіцянками. Їм вірили й переказували гроші. Злочинне угрупування викрили кіберфахівці СБУ.

Попереднє засідання в суді не відбулося через неявку одного з учасників організованої злочинної групи Олександра Зубка. І він, і його адвокат проігнорували суд. Адвокат пояснив це веденням іншої справи. Суд визнав неявку не поважною.

Цього ж разу на засідання онлайн або безпосередньо з’явилися представники захисту та прокуратури, однак не було потерпілих, оскільки вони мешкають у різних областях країни. Триває суд у кримінальному провадженні за різними статтями, зокрема і за ч. 4 ст. 190 ККУ (Шахрайство, вчинене у великих розмірах). Підозрюваним, двоє з яких на час злочину були в тюрмі, загрожує до восьми років ув’язнення.
Читати ще: Видурювали гроші за «повернення» полонених: судитимуть в'язнів Маневицької колонії

На початку засідання прокурор Марта Дуднік подала клопотання, щоб одного з членів угрупування Олександра Зубка і далі тримали під домашнім арештом. Суд його задовольнив.

Саме Олександр Зубко, за матеріалами справи, будучи на волі отримував і розпоряджався коштами дружин військовополонених чи зниклих на війні. Що шокує, цей підозрюваний – учасник АТО.

Під час засідання представниця прокуратури Марта Дуднік ще раз звернулася до суду. Цього разу йшлося про організатора злочинної групи Сергія Шолудька. Просила обрати йому запобіжний захід у виді тримання під вартою в Маневицькій колонії на 60 діб.

За матеріалами слідства, Сергій Шолудько як організатор групи відбував покарання в Маневицькій колонії від 2020 року за крадіжку з проникненням у житло. Це не завадило йому організувати з тюрми call-центр, шукаючи рідних військовополонених, відкривати картки банків України, на які отримував від 10 000 до 20 000 гривень, а за псевдовикуп із полону – від 40 000 до 120 000 гривень.

За крадіжку Шолудько вже відсидів. У суді про себе розповідав наче про святого. «Я ментальна людина, дуже тактивна, щоб ви собі розуміли. На мене наоборот можуть повпливати негативно. В мене якби навіть психічний такий стан, що на мене легко впливає оточення», – сказав він. Обіцяв віддати кошти обдуреним рідним військових.

Суд вирішив продовжити термін тримання під вартою для Сергія Шолудька на 60 днів. Наступне засідання заплановане на 8 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP Сьогодні 12:02
Нехай готуються, пси шолудиві. Мило можуть вже купувати, щоб шовкова краватка шию не подряпала.
007 Показати IP Сьогодні 12:10
Розстріляти за таке мало , нічого людського там немає , і вже не буде .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus